Kamberi: Ne izjašnjavam se o spekulacijama 1Foto: Medija centar

Nakon još jedne izjave predsednika privremenih institucija na Kosovu Hašima Tačija o pripajanju opština Bujanovac, Preševo i Medveđa kosovskoj teritoriji, kao i o mogućem referendumu po ovom pitanju albanski zvaničnici na jugu Srbije zatečeni su ovakvim stavom.

Tači je najavio ostavku ukoliko ne bude prihvaćena ideja o raspisivanju kosovskog referenduma na kome bi se građani izjasnili o mogućnosti pripajanja tri opštine juga Srbije Kosovu. „Nije reč o promeni granica već o korekciji Ustava“, precizirao je kosovski funkcioner.

– Niko zvanično nije ustao iza ove najnovije inicijative, pa bi stoga bilo neozbiljno da ja to komentarišem – izjavio je novinarima predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD).

On je odbio da komentariše navodno sačinjeni dokument „Nacrt o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima Kosova i Srbije“, od strane SAD, Francuske i Rusije koji sadrži 22 tačke.

Po tom dokumentu koji su preneli lokalni portali na albanskom jeziku, pozivajući se na pisanje nemačkog lista „Frankfurter rundšau“, predviđena je „korekcija granica između Srbije i Kosova“ i to u delu teritorije uz administrativnu liniju sa KiM na koju se naslanjaju opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa. Za Bujanovac se prema ovom dokumentu navodno predviđa „specijalni status pod ingerencijom EU“.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa iako priznanje da ovo pitanje nije u domenu aktivnosti ovog tela, on izražava „zainteresovanost za ovo ključno pitanje“.

– Na referendumu 1992. godine mi smo iskazali svoj stav po tom pitanju. Preciznije, prošle godine u julu smo na sastanku svih albanskih odbornika iz tri opštine usvojili Deklaraciju u kojoj zahtevamo da se pitanje statusa Preševske doline nađe na diplomatskom stolu u Briselu, i postane sastavni deo dijaloga Beograda i Prištine – kaže za Danas Mustafa. On precizira da je pitanje moguće korekcije granica, „krupan zalogaj koji nadilazi uticaj lokalnih političara, pa čak i onih u Beogradu i Prištini“.

– Verujem u mogućnost pronalaženja demokratskog rešenja, kako bi se i Priština i Beograd okrenuli budućnosti, jer ovo može samo dodatno da nas opterećuje i sprečava u rešavanju mnogih drugih egzistencijalnih problema sa kojima se poslednjih dvadeset godina ovde suočavamo – naglašava predsednik NSA za naš list. On očekuje veću aktivnost međunarodnih faktora u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja koje bi obezbedilo „trajni mir i stabilnost podjednako i za Albance i Srbe kako na jugu Srbije tako i na Kosovu“.

I za dr Zorana Stankovića, predsednika Vladinog Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije, reč o o običnoj „spekulaciji“, bez bilo kakve mogućnosti da dođe do „pripajanja ovih multietničkih opština Kosovu“.

– Ovakve izjave samo unose dodatan nemir među stanovništvom opština na jugu Srbije i mogu imati za rezultat poremećaj vrlo dobrih odnosa u međusobnom suživotu između Srba i Albanaca – poručio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari