Foto: Srpska lista

Panel za žalbe u Prištini usvojio je prigovor Srpske liste upućen nakon što Centralna izborna komisija u sredu nije potvrdila kandidature Gorana Rakića, Vučine Jankovića i Zorana Todića, zbog uzdržanosti članova CIK iz redova pokreta Samoopredeljenje.

Odlukom Panela stavljena je van snage odluka CIK-a i naređeno potvrđivanje kandidatura Gorana Rakića za gradonačelnika Severne Mitrovice, Vučine Jankovića za gradonačelnika Zvečana, Srdjana Vulovića za gradonačelnika Zubinog Potoka i Zorana Todića za gradonačelnika Leposavića.

Kao neosnovana je odbijena žalba Srpske liste koja se odnosi na zahtev da treba upoznati Tužilaštvo sa elementima krivičnog dela u odnosu na odluku CIK-a o nepotvrđivanju kandidatura.

Izborni panel je na sednici u Prištini kao nedozvoljenu odbio žalbu Srpske liste koja je tražila da se utvrdi da je odluka CIK-a u suprotnosti sa članom 45 Ustava Kosova i da je tom odlukom uskraćeno pasivno pravo glasa.

Panel je u obrazloženju naveo i da je Srpska lista ispunila zakonske uslove za učešće na prevremenim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) juče nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova jer za taj predlog nisu glasali članovi iz Samoopredeljenja.

Povezani tekstovi