Karantin ne bi uticao na Vučićevu popularnost 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Dosadašnje krize nisu uticale na pad rejtinga Aleksandra Vučića a samim tim ni Srpske napredne stranke koju vodi.

Međutim moguće je da njega i naprednjake upravo strah od pada popularnosti pokreće, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali ima li Vučić razloga za brigu da će mu rejting opasti ukoliko eventualno bude izolovan na 10 ili 15 dana zbog mogućeg kontakta sa osobom inficiranom virusom, pa zato burno reaguje na pitanja novinara o njegovom karantinu.

Nakon što je sam Vučić javnost obavestio da mu je sin pozitivan na korona virus, novinari su postavili logično pitanje o njegovoj izolaciji s obzirom na moguće njegove kontakte sa njih, kao i na to da bi pravila izolacije morala važe za sve. Oni koji su postavljali ta pitanja optuživani su za lažnu brigu o njegovom zdravlju i da „žele da predsednik države bude politički izolovan da bi korona pobedila“.

U takvoj situaciji postavlja se pitanje da li su ovakave predimenzionirane reakcije predsednika i njemu bliskih medija uzrokovane strahom od eventualnog pada rejtinga do koje bi dovela izolacija. Tim pre, jer se zna da Vučić dosta polaže na istraživanja javnog mnjenja. Ipak, Vučić je juče na televiziji Prva rekao da on i njegova stranka dva puta nedeljno dobijaju istraživanja javnog mnjenja, ali da od početka krize nisu platili nijedno niti da ga to zanima.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da je moguće da taj strah od pada rejtinga pokreće Vučića i naprednjake.

– No, meni se, naprotiv, čini da on potencijalno više gubi – ili bar rizikuje – ovim neprestanim medijskim pojavljivanjem. On je ovim napadno stavio znak jednakosti između sebe i borbe protiv epidemije, što samo znači da on računa da posledice neće biti katastrofalne, a i da će, kakve god bile, moći da proglasi „pobedu u ratu sa nevidljivim protivnikom“. A pošto je on sinonim te borbe, to će onda biti i središte njegove kampanje kako na parlamentarnim tako i predsedničkim izborima – kaže Vukadinović.

Dejan Bursać, istraživač saradnik u Institutu za političke studije, ne misli da izolacija može da naškodi rejtingu, već da se jednostavno radi o maniru na koji SNS komunicira.

– Ne zaboravimo da je to liderska stranka u kojoj se sve „vrti“ oko Vučića i on komunicira poteze i kreira narativ i inače u normalnim vremenima, a sad u krizi je to posebno izraženo. Verovatno bi se mogli iznaći načini da se Vučić obraća i iz karantina. Tehnologija to svakako omogućava. Ali pojavljivanje na licu mesta, osim pokazivanja snage, ima funkciju da nastavi imidž Vučića koji rešava probleme – u ovom slučaju oprema zdravstvene ustanove, dočekuje donacije i slično – objašnjava Bursać.

Luka Božović, autora podkasta „Dva i po analitičara“, ukazuje na to da ukoliko bi predsednik bio izolovan zbog kontakta sa nekim ko je pozitivan, to ne znači i da bi morao da prekine svoje aktivnosti.

Prema njegovim rečima, ideje da će vanredno stanje i šteta nastala zbog pandemije oštetiti Vučića ili biti početak kraja njegove vladavine je klimava.

– Potenciraće se na poređenju broja umrlih sa onima koji su imali veće brojeve, govoriće se kako smo dobro prošli, sve sporne odluke i poteze će biti zaboravljene, a stručnjaci kojima verujemo će se vratiti redovnim obavezama. Vučić će se vratiti svom starom narativu, i nastaviti gde je stao. Paket ekonomskih mera će stići i ljudi će ga se sećati do izbora. Mislim da za njegov rejting trenutno opasnosti nema – zaključuje Božović.

Lista SNS ima podršku 61,9 odsto

Lista Aleksandar Vučić – Za našu decu ima podršku 61,9 procenata opredeljenih glasača, zatim sledi koalicija SPS-JS sa 10,8 odsto podrške, 7,1 odsto Savez za Srbiju, dok se ostale stranke/koalicije pominju u manje od 4 odsto slučajeva, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia, a nakon isključenja neopredeljenih, onih koji su odbili da se izjasne i koji bi poništili listić, te preraspodele podataka na 100 odsto. Istraživanje je, kako prenosi portal Nova, rađeno od 12. do 22. marta na uzorku od 1.207 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari