Poslanici: Ko je ubio Ivanovića, kako se štitimo od poplava... 1Foto:Fonet Nenad Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas predstavnike vlasti ko je ubio Olivera Ivanovića, šta je urađeno na prevenciji da ne bi došlo do poplava, a tražili su informaciju i o nepravilnostima uočenim na izborima održanim u Beogradu.

Oni su zahtevali i informacije finansijskim transakcijama kandidata za gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića.

U toku je utvrđivanje dnevnog reda sednice.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je prošlo 50 dana od ubistva Olivera Ivanovića, a njegova porodica i građani Srbije nisu dobili odgovor ko ga je ubio.

On je pitao premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića “ko je ubio Olivera Ivanovića”.

Đurišić je pitao Stefanovića na koga je Ivanović “ukazao kao pretnju po svoju ličnu bezbednost”.

“Ako ne možemo da vodimo istragu o tome ko su bili neposredni izvršioci ubistva, onda smo porodici i građanima Srbije dužni odgovor ko je, od strane Olivera, bio označen kao pretnja za njegovu bezbednost i šta je, na osnovu saznanja da takve pretnje postoje, država Srbija preduzela”, rekao je Đurišić.

Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Dijana Vukomanović tražila je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića podatke o neregularnostima uočenim na dan izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i pitala šta će preduzeti da se isprave nepravilnosti.

Ona je navela da je 4. marta tokom glasanja došlo do fizičkih i verbalnih napada na nekim biračkim mestima, uočeni su dvojni birački spiskovi, a sumnja se i na veliki broj prijava prebivališta u Beogradu nekoliko meseci pre izbora.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića šta je Srbija, u prethodne četiri godine, uradila na prevenciji od poplava kako se ne bi ponovila 2014. godina, kada su Srbiju zahvatile velike poplave.

“Da li je moguće da za četiri godine ova vlast nije ništa uspela da uradi kako bi zaštitila građane Srbije od poplava”, pitao je on.

Poslanik sa liste Srpska napredna stranka Marijan Rističević pitao je nadležne u Ministarsvu finansija da li je tačno da je Aleksandar Šapić krajem novembra 2017. godine i u januaru 2018. godine u jednu našu banku u kešu uplatio ukupno 800.000 evra i da je taj novac preneo u Italiju u Inteza banku i u koju svrhu je izneo taj novac.

On je pitao da li je tačno da je u isto vreme Šapić podigao kredit na svoju fondaciju od 400.000 evra i da li je novac namenjen za humanitarne svrhe završio u izbornoj kampanji.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da je, prema pisanju nekih medija, vlasnik SBB Dragan Šolak od Dragana Đilasa kupio zgradu na Novom Beogradu, a pre same kupovine je založio tu zgradu kod banke i na osnovu toga dobio kredit kojim je posle isplatio Đilasu.

Marković je pitao nadležne u Ministarstvu finansija i Ministarstvu unutrašnjih poslova kako je Šolak “uspeo da dobije kredit”, kao i da li su u pitanju fiktivne novčane transakcije.

On je rekao da je zgrada pretplaćena i da je 4,4 miliona evra dato samo za prvu ratu za kupovinu zgrade i istakao da je jasno da je tajkunski novac uložen u predizbornu kampanju Dragana Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari