Ko ne pristane na šovinističke izjave - otpisan je 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Potpuno je jasno da su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poslanik SNS Aleksandar Martinović obični „megafoni“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da oni ništa ne govore o državnim temama što im nije sugerisano iz predsedničkog kabineta.

Jedine osobe iz vrha vlasti koje ne dobijaju niti pristaju na takve instrukcije, jesu već otpisani ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, koji broje poslednje mesece u vlasti, ocenjuje za Danas Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, „molbu“, koju je Vučić uputio ministru zdravlja da se izvini Crnogorcima, zbog šovinističke izjave u kojoj kaže da se trudi da u njegovom random okruženju nema Crnogoraca.

Takođe, sagovornike Danasa, Nikolu Jovanovića i Bojana Kostreša, generalnog sekretara Lige socijaldemokrata Vojvodine, pitali smo i za govor mržnje koji je Aleksandar Martinović ovih dana uputio Tanji Fajon, jednoj od posrednica u dijalogu o izbornim uslovima, ispred Evropske unije.

– Cilj izjave Aleksandra Martinovića jeste da se diskredituje Tanja Fajon kao posrednik u dijalogu vlasti i opozicije i Vučić na tome uveliko radi ne samo samo u domaćoj javnosti, već i u evropskim konzervativnim krugovima. Vučić preko Martinovića „poručuje“ domaćoj javnosti da gospođa Fajon ima stereotipe prema Srbima, a u evropskim krugovima igra na kartu jake ideološke podele u EU na narodnjake i socijaldemokrate – ističe Jovanović.

Dodaje da preko Lončara Vučić pokušava da manipuliše domaćim javnim mnjenjem u svoju korist deleći srpski i crnogorski narod, jer on za drugi metod ni ne zna.

– Obe izjave su jako loše i štetne. Ogovaranjem Tanje Fajon samo pokazuje koliko ne poznaje kako EU funkcioniše i koliko je mali kalibar po međunarodnim pitanjima. Isturanjem Lončara nanosi štetu srpskom pitanju u Crnoj Gori, jer veličanstvenim i slobodarskim litijama prilepljuje besmislen šovinistički i primitivan ton odavde – zaključuje potpredsednik Narodne stranke.

Prema rečima Bojana Kostreša, SNS, vođena Aleksandrom Vučićem, za ovih osam godina vladavine, napravila je mnoge greške i povukla nebrojano loših poteza, ali najgore što su uradili je tolerisanje, a neretko i podsticanje govora mržnje i netrpeljivosti prema različitima od sebe.

– Onog momenta kada je ignorisan i prekršen zakon i kada osuđenom ratnom zločincu nije oduzet poslanički mandat već mu je dozvoljeno da divlja i truje ne samo po skupštini nego i u medijima i celoj zemlji bilo je jasno da će i drugi akteri u politici koji su proizašli iz Šešeljevog šinjela krenuti istim putem. Govor mržnje koji se ustalio u obraćanju nekih državnih zvaničnika nije bio uperen, kao što je to ovih dana uradio ministar Lončar, samo prema predstavnicima drugih naroda ili stanovnika susednih država već i prema velikom broju opozicionih aktivista i političara – ističe Kostreš.

Dodaje da je u Srbiji postalo normalno da najbrutalnije vređate sve one sa čijim stavovima se ne slažete, a da vas pripadnici vašeg političkog tabora podržavaju ili bar ne osuđuju, osim u retkim slučajevima kada je pritisak javnosti bio prevelik i neizdrživ.

– Tako da ne čudi izostanak ozbiljnije Vučićeve reakcije na Lončara, ali i na Martinovićevo trabunjanje usmereno protiv Tanje Fajon. Ono što me posebno rastužuje jeste činjenica da su se radikalske metodologije počele koristiti i među demokratskom opozicijom gde se svako neslaganje ili disonantni ton ili nastup kao što je, recimo, bojkot bojkota nazivaju izdajom – zaključuje generalni sekretar LSV za Danas.

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je gostujući TV O2 da „u Crnoj Gori nema nijednog direktora da se izjašnjava kao Srbin, a ovde na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji još ne znaju srpski da pričaju“.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je u Skupštini Srbije da „Tanja Fajon ima animozitet prema SNS“, kako je naveo, jednim delom iz ideoloških razloga, a drugim delom zato što dolazi iz države koja je nekad bila u sastavu SFRJ (Slovenije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari