Kako su im nudili da pređu u SNS? 1

Kakvim su pritiscima od strane režima izloženi predstavnici lokalne vlasti u sredinama u kojima u vlasti ne učestvuju predstavnici Srpske napredne stranke slikovito je opisano u izjavama koje su pojedini odbornici Skupštine grada Šapca trpili u proteklom periodu. Te izjave dostavljene su zajedno sa ostalim dokazima Savetu Evrope.

Vladan Vujanić: Analizirali moj posao

U svedočanstvu Vladana Vujanića, odbornika u Skupštini grada Šapca, navodi se da su predstavnici Srpske napredne stranke vršili pritisak na njega da iz svoje stranke Zajedno za Srbiju, ispred koje je bio odbornik u Skupštini grada Šapca od 2016. godine, pređe u Srpsku naprednu stranku.

„U septembru ili oktobru 2016. godine, moj blizak prijatelj, koji nije član nijedne stranke, rekao mi je da Srpska napredna stranka preko njega poručuje da su detaljno analizirali moj privatni posao koji ima veze sa poljoprivredom i da mogu da biram da li želim bilo koju vrstu subvencije za svoj posao ili bespovratni kredit.

Rečeno mi je da će mi biti zakazan sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem ako prihvatim ponudu i savetovao me da na vreme promenim političku opciju „jer je vlast u Šapcu gotova“.

Ja sam ga odbio. Nakon toga, posetile su me sve moguće inspekcije koje postoje, iz Šapca i Novog Sada, navodi Vujanić pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Nada Jovanović: Dva pokušaja preko dece

Slično je svedočenje i odbornice Nade Jovanović, koja tvrdi da su predstavnici Srpske napredne stranke pokušali da ostvare kontakt sa njom preko posrednika koji su bliski sa članovima njene porodice sa namerom da je ubede da pređe u Srpsku naprednu stranku.

„Znam za dva takva pokušaja, prvi put tokom prethodnog mandata u kom sam bila odbornica u Skupštini grada Šapca, 2015. godine. Prijatelj mog sina, koji nije član Srpske napredne stranke, poručio mi je da pristanem da se sastanem sa predstavnicima Srpske napredne stranke. Nisam htela da razgovaram o bilo kakvoj mogućnosti da se sastajem sa njima. Drugi put su pokušali da izvrše pritisak na mene početkom 2018. godine, kada su mi poslali poruku preko moje dece da žele da razgovaraju sa mnom. Oba puta sam odbila jer ne podržavam menjanje izborne volje građana. Tokom jednog od zasedanja Skupštine grada Šapca 2015. godine, na kojoj su odbornici Srpske napredne stranke izazivali nerede i prekinuli sednicu koja je zbog toga premeštena na drugu lokaciju, čula sam narodnog poslanika Srpske napredne stranke Blažu Kneževića kako kaže svom stranačkom kolegi i odborniku Srpske napredne stranke Aleksandru Pajiću da mu javi ako treba da „pošalje svojih 50 Iudaka“.

Više puta sam kao odbornica u Skupštini grada i kao penzionerka trpela diskriminaciju na rodnoj i starosnoj osnovi jer su mi odbornici Srpske napredne stranke poručivali da „idem kući da kuvam ručak“, navodi odbornica Nada Jovanović.

Marija Lazić: Nudili mi da budem direktorka

Ja, dole potpisana, Marija Lazić, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da su predstavnici Srpske napredne stranke vršili pritisak na mene da iz svoje stranke Zajedno za Srbiju, ispred koje sam odbornica u Skupštini grada Šapca od 2012. godine, pređem u Srpsku naprednu stranku.

„Tokom 2012. godine radila sam kao blagajnik u filijali Uprave za trezor u Šapcu. U septembru ili oktobru 2012. godine pozvala me gospođa LJiljana Đapanović, koju znam kao službenicu Vojvođanske banke u kojoj sam klijent. Ona je tada bila u penziji. Pozvala me u kafić gde mi je posle kraćeg razgovora rekla da je ona supruga visokog funkcionera Srpske napredne stranke i da je tu sa namerom da pokuša da izmeni moje političko opredeljenje. Rekla mi je da mogu da biram javno preduzeće u kojem želim da budem direktor ako se priklonim Srpskoj naprednoj stranci“, navela je Marija Lazić u izjavi koja je takođe stigla u Strazbur.

Prodan Panić: Nudili su mi 25.000 evra da pređem u SNS

Odbornik Prodan Panić tvrdi u svojoj izjavi da je više puta vrbovan da pređe u Srpsku naprednu stranku. „Pre nego što sam postao odbornik, dok sam bio na listi kandidata za gradonačelnika Nebojše Zelenovića za lokalne izbore 2016. godine zvali su me telefonom narodni poslanik Srpske napredne stranke Boban Birmančević i Blaža Knežević, takođe iz ove stranke. Oni su mi nudili da promenim svoju odluku uz obećanje da će u narednom periodu materijalno pomoći meni i Ijudima koji su u mom okruženju. Kada sam odbio ponudu i postao odbornik u Skupštini grada, ponovo su počeli pozivi. Blaža Knežević me je pozvao u avgustu 2017. godine i ponudio mi da razgovaram sa vrhom Srpske napredne stranke. Sa namerom da im poručim da me više ne uznemiravaju, otišao sam na razgovor. Poslali su vozača po mene koji me odvezao u Beograd kod čoveka za kog kažu da im je šef, a zove se Branislav Malović. On mi je u razgovoru ponovo ponudio da pređem u SNS i na papiru je napisao 15.000 – 25.000 evra i rekao: „Ispod ovoga nisi, a preko ovoga nije realno.“ To je značilo da ću dobiti taj iznos novca ukoliko pristanem da podržavam njihovu politiku u Skupštini grada i napustim stranku gradonačelnika Nebojše Zelenovića. Ja sam izričito odbio, smatrajući da volja građana može da se menja samo na izborima.

Ponovo u avgustu 2017. godine kod mog komšije Milivoja Bogojević došao je predsednik Opštine Ruma (SNS) Slađan Mančić sa dva člana Liberalno-demokratske stranke, Milutinom Stankovićem iz Šapca i sa Milanom Ciculicern takođe iz Šapca, i tražili su od komšije da me pozove na razgovor. Pred nj im su obećavali da će unapređivati infrastrukturu u selu Nakucani gde živim i da ću ja u tim poslovima „dobro finansijski proći“. Kada sam to odbio, rekao mi je da to može da se reši ina drugačiji, grublji način. Poručio sam im da sa tom namerom više ne dolaze i da me ostave na miru, mene i moju porodicu.

U Šapcu, 1. 10. 2018. godine.

Ja, dole potpisani, Prodan Panić, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, pošto sam upoznat sa posledicama davanja lažnog iskaza u smislu članova 335 (krivično delo davanje lažnog iskaza) i 358 (krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja) Krivičnog zakonika, dajem sledeću izjavu:

„Da su predstavnici Srpske napredne stranke vršili pritisak na mene da iz svoje stranke Zajedno za Srbiju, ispred koje sam odbornik u Skupštini grada Šapca i zamenik predsednika Skupštine grada Šapca, pređem u Srpsku naprednu stranku i zastupam njihovu politiku.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari