Komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi u poseti Srbiji 1Foto: Aleksandar Veljković (arhiva)

Komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR), general-major Dejvid Tabor, boravi u poseti Srbiji kako bi potvrdio posvećenost SAD snažnom i značajnom partnerstvu sa Srbijom, saopštila je danas Ambasada SAD.

Tabor se u Beogradu sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i sa njegovim zamenikom, general-majorom Petrom Cvetkovićem.

Američki general sastao se i sa načelnikom Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, brigadnim generalom Miroljubom Čupićem i načelnikom Štaba ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, brigadnim generalom Aleksandrom Bijelićem i drugim zvaničnicima.

Tabor je prisustvovao svečanom otvaranju jednomesečne protivterorističke združene obuke (JCET), koju američke Zelene beretke sprovode sa srpskom Specijalnom antiterorističkom jedinicom (SAJ).

Delegacija generala Tabora takođe je posetila 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u Pančevu, gde su se susreli sa komandantom brigade brigadnim generalom Miroslavom Talijanom, kao i komandantom 63. Padobranske brigade pukovnikom Nenadom Zonićem.

Ovo je druga poseta Tabora u poslednjih nekoliko meseci, prisustvovao je godišnjoj komemoraciji spasilačke misije Halijard u septembru prošle godine.

Poseta generala naglašava važnost koju SAD pridaju 140 godina dugim diplomatskim odnosima sa Srbijom.

SAD su posvećene tome da pomognu Srbiji da razvije profesionalnu, interoperabilnu vojsku, kao i zajedničkim naporima na poboljšanju bezbednosne saradnje dve zemlje, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari