Komandant Kfora: Priština nema suverenitet na severu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Komandant Kfora Salvatore Kouči rekao je u intervjuu za Koha Ditore da Priština nema potpun suverenitet u severnom delu zemlje i da zato i dalje postoje problemi kako ovaj region učiniti punim delom Kosova.

„Severno Kosovo je region u kome Priština nema potpun suverenitet, stoga je ovo mesto gde još postoje problemi kako ga učiniti punim delom Kosova. To je svakako posledica činjenice da većina kosovskih Srba tamo živi, a Albanci su u manjini“, rekao je Kouči.

Dodao je da je „to region u kojem Priština teško postaje efikasna“.

„Ovo je i region u kome postoje paralelne strukture i uglavnom su efikasne. Dakle, mislim da su izazovi povezani sa činjenicom da je u tom regionu situacija delikatna“, rekao je Kouči.

Komentarišći eventualnu transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u kosovske oružane snage, italijanski general je rekao da je stav NATO da to treba učiniti konsenzusom svih zainteresovanih strana, uključujući kosovske Srbe.

„To bi trebalo učiniti preko ustavnih amandmana, jer će to pokazati da svi građani Kosova podržavaju ovu transformaciju“, smatra komandant Kfora.

Da podsetimo, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je danas kako bi Brisel mogao da „privede pameti“ Prištinu i ukaže da mere kojima su takse za robu iz Srbije povećane za 100 posto mogu da izazovu teške probleme. Kad je reč o problemima, jutros se pojavila informacija da je određena količina lekova i dnevne štampe stigla na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari