Komisija za saradnju Srbije i Republike Srpske 1Foto:Fonet /Aleksandar Levajković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorili su danas u Beogradu prvo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.

Gojković je istakla da prvo zasedanje parlamentarne Komisije za saradnju, na osnovu Memoranduma o obrazovanju Komisije, predstavlja ostvarenje ciljeva i težnji koje izražavaju ne samo dve institucije u svojstvu predstavnika građana, već i odgovor na potrebe i interes srpskog naroda i u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj.

Kako je rekla, Srbija i Republika Srpska zajedno će nastaviti da ulažu sve napore da očuvaju mir kao uslov prosperiteta i uživanja slobode koja je teško osvojena i „koje se nećemo odreći“, saopšteno je iz Skupštine Srbijie.

Gojković je ukazala da je u Strategiji nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koju je nedavno usvojila Skupština Srbije, definisan doprinos jačanju regionalne stabilnosti i unapređenje dobrosusedskih odnosa je trajno opredeljenje Srbije, što podrazumeva unapređenje saradnje i stabilnosti u regionu kroz infrastrukturno, trgovinsko i investiciono povezivanje. Gojković je potvrdila puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanje postojanja države Bosne i Hercegovine i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i poštovanje principa dogovora tri konstitutivna naroda, apsolutno principijelno, nepromenjeno i nepromenjivo bez nametanja.

Navela je da je u tom okviru naše strateško opredeljenje očuvanje Republike Srpske i nastavak razvijanja specijalnih paralelnih odnosa sa Republikom Srpskom. Gojković je naglasila da je u direktnom interesu i Srbije i Srpske i svih u regionu da se konfliktima, predrasudama, jednostranosti, dvostrukim aršinima, kao i opasnostima i pošastima kao što su fundamentalizam, terorizam i nasilni ekstremizam najbolje suprotstavljamo saradnjom, dijalogom i napretkom na svim poljima.

Govoreći o parlamentarnoj podršci razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje Republike Srbije i Republike Srpske, Gojković je rekla da smo ponosni na našu ulogu i podršku u investicijama u Republiku Srpsku i posebno u izgradnji infrastrukture i da postoji jasna spremnost na dalje angažovanje na projektima kao što su most Bratunac-Ljubovija, put prema Bijeljini i mnoge druge.

Gojković je ukazala da se Srbija zalaže za dosledno sprovođenje svih regionalnih aranžmana, kao što je CEFTA nasuprot jednostranim potezima, provokacijama, sankcijama, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH. Predsednica Parlamenta je, osvrćući se na saradnju na zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obeležavanje godišnjica, sećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala, istakla da nas vekovne borbe, patnje i pobede obavezuju da brižljivo čuvamo uspomenu na nebrojene žrtve.

Gojković je naglasila da je za narod, koji je preživeo i koji u svom istorijskom sećanju, pored mnogih drugih, zauvek nosi užas genocida u Jasenovcu i istorijski nepodnošljivo sećanje na dečji logor smrti u Donjoj Gradini, jedini na svetu, revizija nad istorijom je revizija nad životom. „Srbija neće dozvoliti da pristrasnost i dvostruki standardi, iskrivljena slika i namerno istorijsko dezorijentisanje ugroze čitav naš narod, njegovu prošlost i budućnost istovremeno“, naglasila je Gojković.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović napomenuo je da Komisija za saradnju najviši i najsveobuhvatniji oblik institucionalne saradnje dva parlamenta i istakao da je saradnja između Narodne skupštine Republike Srpske i Narodne skupštine Srbije najvažniji i najkonkretniji oblik saradnje. „Naše dve skupštine i radna tela intenzivno i sadržajno sarađuju u kontinuitetu: sastaju se, razmenjuju iskustva, iz delokruga svojih nadležnosti, i usaglašavaju ono što je od zajedničkog interesa“, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je podsetio da su zajedno učestvovali u obeležavanju Dana državnosti Srbije u Orašcu, što predstavlja kontinuitet zajedničkog obeležavanja značajnih događaja iz istorije srpskog naroda, na mnogim mestima u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Među nama nema, i ne sme da bude zabranjenih oblika čvršće povezanosti i konkretnijih vidova saradnje. Naprotiv, samo kad smo iskreni i otvoreni za saradnju, tada možemo postići još bolje rezultate“, poručio je Čabrilović, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari