Konstituisana nova Skupština grada Kraljeva  1Foto: MMD

Ponovnim izborom diplomiranog saobraćajnog inženjera Nenada Markovića na funkciju predsednika Skupštine i diplomirane pravnice Dragane Petković za sekretara Skupštine u Kraljevu je, danas, a na osnovu rezultata ostvarenih na izborima održanim 21.juna 2020., konstuisan novi saziv Skupštine grada Kraljeva.

Ovome je, naravno, predhodila verifikacija mandata za 70 odborničkih mesta dodeljenih rešenjem Izborne komisije od 2.jula 2020. godine, izbornim listama  koje su osvojile odborničke mandate za Skupštinu.

U Kraljevu je na izborima  održanim 21.juna glasalo 48.291 građana ili  48,05 odsto od 100.478 upisanih birača.

Najviše, 27.539 glasova osvojila je lista „Aleksandra Vučić-Za našu decu“-SNS-   ili 57,027 odsto. Druga sa 7.194 osvojena glasa je lista Socijalistička partija Srbije(SPS)Jedinstvena Srbija(JS)-Dragan Marković-Palma“ ili 14.89   odsto. Na treće mesto po broju osvojenih glasova plasirala se lista Grupa građana „Metla 2020-Starosedeoci-Ivan Matović“sa 2964 osvojena glasa ili 6,13 odsto.

Četvrtoplasirana je lista „Milan Stamatović-Zoran Jovanović-Zdrava Srbija-Pokret obnove kraljevine Srbije-Bolja Srbija“ koja je zadobila poverenje 2.669 birača ili 5,5 odsto. Lista „Aleksandar Šapić-Pobeda za Kraljevo“ je sa 2.201  glasom  ili 4,55 odsto zauzela petu poziciju.

Sa ovih pet izbornih lista su i odbornici novog saziva Skupštine grada Kraljeva  od kojih je 46 sa liste „Aleksandra Vučić-Za našu decu“, 12 sa liste Socijalistička partija Srbije(SPS)Jedinstvena Srbija(JS)-Dragan Marković-Palma“, 5 sa liste Grupe građana „Metla 2020-Starosedeoci-Ivan Matović“, četiri sa liste „Milan Stamatović-Zoran Jovanović-Zdrava Srbija-Pokret obnove kraljevine Srbije-Bolja Srbija“ i 3 odbornika sa liste  „Aleksandar Šapić-Pobeda za Kraljevo“.

Sedam kandidata za odbornike, Nikola Pantović, Aleksandar Protić, Vesna Milojević, Kristina Marković i Biljana Bojanić, zatražilo je danas da im se ne verifikuju odbornički mandati što je i prihvaćeno.Među njima su i prvi na dve prvoplasirane liste Nebojša Simović, Načelnik Raškog upravnog odbora sa liste „Aleksandra Vučić-Za našu decu“ i Dragan Vulić Cane, aktuelni direktor JKP „Pijaca“ sa liste „Socijalistička partija Srbije(SPS) Jedinstvena Srbija(JS)-Dragan Marković-Palma“. On su, inače i čelni ljudi gradskih odbora Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u Kraljevu.

Među odbornicima je i četvoro poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, Zoran Bojanić, Maja Mačužić Puzić i Sandra Joković  sa izborne liste „Aleksandra Vučić-Za našu decu“  i Marija Jevđić sa izborne liste „Socijalistička partija Srbije(SPS) Jedinstvena Srbija(JS)-Dragan Marković-Palma.

Za razliku od predsednika njihovih gradskih, stranačkih,odbora niko od njih četvoro,bar za sada, nije zatražio da mu se ne verifikuje odbornički mandat što znači da će se ,u narednom periodu, angažovati u radu dve Skupštine i njihovih radnih tela.

Za razliku od susedne Vrnjačke Banje gde je,odmah po okončanju konstitutivne sednice, na zahtev trećine odbornika za sazivanje sednice po hitnom postupku, održana  sednica na kojoj su izabrani izvršni organi i predsednik opštine u Kraljevu je, to odloženo, do daljnjeg iako, kao i u Vrnjačkoj Banji, naprednjaci imaju komotnu većinu da sami izaberu koga god  hoće.

Zašto se to radi i koliko će to da traje ostalo je,i danas, bez odgovora a novi-stari predsednik gradskog parlamenta Nenada Markovića je,novinarima, ponovio ranije izrečenu floskulu o „još malo strpljenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari