Korać: Radikali prete, SNS aplaudira 1

Kad radikali prete Mariniki Tepić ili Aleksandri Jerkov, vidite odobravanja poslanika SNS, oni aplaudiraju, smeju se, rekao je poslanik profesor Žarko Korać u Danu uživo TV N1 i istakao da poslanici imaju slobodu, ali ne i pravo da prete kolegama.

U Skupštini su se prethodnih dana ponovo čule psovke, uvrede i pretnje, a vinovnik incidenta ponovo je bio lider radikala Vojsilav Šešelj.

Ponovila se i situacija u kojoj neprimeren rečnik i ponašanje ni na koji način nisu sankcionsani.

Predsednica i potpredsednici parlamenta, podseća Korać, imaju pravo da izriču opomene, a na kraju i isključe poslanika sa sednice, ali to ne rade.

Skupštinska većina ne želi da sankcioniše to ponašanje. Odgovor zašto je to tako, nije jednostavan. Dolazimo u iskušenje da mislimo da većini to odgovara”, ističe Korać.

Radikali, prema njegovim rečima, koriste sredstva koja ne pripadaju političkom životu – poput uvreda, pretnji i govora mržnje – i sada se to, kako kaće, vraća, ali uz tihu podršku vladajuće većine.

Kad oni prete Mariniki Tepić ili Aleksandri Jerkov, vidite odobravanja od strana poslanika SNS. Oni aplauridaju, smeju se”, primetio je Korać.

Korać je podsetio i da je Šešelj pretio Tomislavu Žigmanovu koji ni na koji način nije bio uključen u incidente koji su se događali prethodnih dana, i to samo zato što je formalno jedini predstavnik Hrvata u parlamentu.

On je upozorio da je to rasni pristup, koji se u parlamentu nije javljao posle 90. godina prošlog veka, i da svi o tome ćute.

Poslanica Marinika Tepić, koja je bila meta uvreda lidera radikala, rekla je da se ovakvo ponašanje ponavlja već dve godine i da može da zaključi da radikali imaju odobrenje SNS za to.

To je orkestriran scenario čiji je producent Aleksandar Vučić, izvršioci Maja Gojković i svi njeni potpredsednici, a radikali su samo instrument za stvaranje ove atmosfere”, tvrdi Tepić.

Pored toga što nadležni u parlamentu nisu reagovali, Tepić je primetila da je nema na govor mržnje u Skupštini ostala i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, zbog čega je, kako kaže, juče ministru Nebojši Stefanoviću u parlamentu postavila pitanje da li je tužiteljka uopšte živa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari