Korać: Rusija ipak ima uticaj na Balkanu 1

Vladimir Putin je jučerašnjom posetom Beogradu, svetu pokazao da Rusija ipak ima uticaj na Balkanu, dok je Aleksandar Vučić poslao poruku Evropi da Srbija ima neku vrstu alternativne spoljne politike i mogućnost da manevriše u prostoru EU-SAD-Rusija..

…ocenio je poslanik Liberalno demokratske partije u Skupštini Srbije Žarko Korać. Korać smatra da je od posete ruskog predsednika najveću korist je imao predsednik Srbije, prenosi portal Vijesti.ba. „Vučić šalje poruku EU i Zapadu da ima rusku podršku, te eventualno i mogućnost za neku alternativnu spoljnu politiku Srbije, iako mislim da to nije nimalo realno.

S druge strane, Putin je pokazao svetu da Rusija ipak ima uticaja na Balkanu, s obzirom na to da je ruski uticaj na Balkanu doživio dva udara ulaskom Crne Gore, a najverovatnije i Makedonije u NATO“, istakao je Korać.

On je podsetio da su delegacije Srbije i Rusije potpisale ekonomske ugovore i načelne sporazume, ali je ocenio da ovi dokumenti u sebi ne nose ništa spektakularno. Korać smatra da je predsednik Srbije jučerašnju posetu hteo da iskoristi kako bi pokazao da ima podršku Rusije za rešavanje kosovskog pitanja, iako je Putin rekao vrlo stereotipnu izjavu, poručivši da Rusija podržava svaki dogovor Beograda i Prištine, pominjući Rezoluciju 1244 UN. „Međutim, pregovori Srbije i Kosova više se ne vode u UN, nego ih vodi EU.

Stoga Putinova podrška suštinski ne znači ništa, jer Rusija ne učestvuje u rešavanju kosovskog pitanja. Kosovsko pitanje gotovo ekskluzivno rešava EU. U nekoj bližoj budućnosti moguć je izvesni politički uticaj SAD u tom pogledu“, rekaoje Korać. On je rekao da su juče u Beogradu mogle čuti i neodmerene izjave. Dodik se žalio na sastanku sa Putinom na Bošnjake. Smatram da je to neprimerno i uvredljivo, jer je on ogovarao jedan od naroda u državu u kojoj živi pred ruskim predsednikom, koji pri tome nije došao u BiH, nego u Srbiju, rekao je Korać. Drugi primer, kako je naveo, je Vučićeva izjava o tome da je Putin pomogao vetom da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN. Sasvim sam siguran da je, ako ništa drugo, barem zbog ovoga, poseta dosta negativno odjeknula u BiH“, smatra Korać.

On je ocenio da su ovi primeri dokaz da balkanski političari i kada dočekuju državnike drugih država, ne mogu da izađu iz okvira onoga što se doslovno može nazvati „sitnobalkanskom politikom“. „Ogroman je napor države da organizuje taj tzv srdačni doček. U Beograd su organizovano autobusima došli službenici javnih preduzeća iz čitave Srbije. Policija govori da je u Beogradu juče bilo parkirano 1.200 autobusa iz svih krajeva Srbije“.

„Zanimljivo je da se država nije mogla osloniti na to da ljudi spontano dođu. Verovatno je bilo i takvih slučajeva, ali sigurno je više od 70 odsto onih koji su dočekali Putina zaista organizovano došli autobusima u glavni grad Srbije“, rekao je Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari