Koraksove karikature istinitije od života (VIDEO) 1

U Šabačkom pozorištu danas je održana tribina „Zlatno doba“, na kojoj je predstavljen i kalendar Danasovog karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa.

Koraksić je naveo da svakog dana ima barem četiri-pet situacija, odnosno gluposti iz dnevne politike, koje su za karikaturu, ali da jednostavno nema vremena sve da ih nacrta. Kao jedna od konstanti je zarđala kašika, sa kojom je ranije predstavljan Šešelj, pa Toma Nikolić, a u poslednje vreme umesto zarđalih pojavile su se zlatne kašike Aleksandra Vučića i njegovo zlatno doba. A pre će biti kameno doba.

Milan Vlajčić, filmski kritičar ukazao je na dugu storiju karikature, a da Koraksov opus podseća na opus velikog francuskog slikara i karikaturiste Onora Domijea.

– Karikatura je svojevrsno ogoljavanje surove političke stvarnosti, sa gorkim ukusom da živimo u jednom iskrivljenom autoritarnom režimu – rekao je Vlajčić. On je naveo i poražavajuću sliku štampanih medija u Srbiji, gde su tiraži svih dnevnih novina 230.000 primeraka. Nažalost, tabloidi su ubedljivo najčitaniji, a pored laži, primitivizma i gole režimske propagande donose i pornografiju.

On je istakao da poseta predsednika Rusije Vladimira Putina potvrđuje ogromnu propagandnu mašineriju Aleksandra Vučića, a kao primer Vlajčić navodi lutanje i one koji su dovedeni za sendvič s obzirom da živi na 200 metara od Hrama Svetog Save.

Dragana Rakić, odbornica u Vršcu i potpredsednica DS, rekla je da su njeni sugrađani dali ogroman doprinos pobedi SNS u Lučanma, neki su cepali drva, a neki su čak nosili mrtvačke kovčege, saživevši se sa meštanima.

– Važno je da je pokrenut talas protesta, da se pored Beograda bude i građani u drugim mestima, rekla je Rakić i za naredni petak najavila protest i u Vršcu.

Novinar Danasa Dragan Eraković govorio je o neprimernom bogaćenju, tom zlatnom dobu za Vučića i kompaniju, počev od basnoslovnog dila sa privatnom arapskom firmom, sakrivenog po leks specijalisu, a radi se o tri milijarde evra Beograda na vodi. Takođe, u Grockoj, kao svež primer, gde je tamošnji novinar Milan Jovanović napadnut, izgorela mu je kuća a napadači su i pucali, negde se izgubilo tridesetak miliona evra za gasifikaciju.

Posetioci

Tribinu su pratili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, poslanik Dušan Petrović, generalni sekretar DS Dušan Kostadinović, počasni građanin Šapca Predrag Tojić i brojne političke i javne ličnosti Šapca. Tribinu koju su organizovali list Danas i Novi optimizam vodio je Nenad Kulačin.

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam/videos/1125809927593381/UzpfSTI0NjUxMTIxODg2NzU4NToxMDM1NzMwMzYzMjc4OTk2/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari