Kosovo ne prekida briselske pregovore 1Foto: EPA OLIVIER HOSLET (arhiva)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izrekao notornu neistinu tvrdeći da je Kosovo odlučilo da napusti briselski dijalog, kažu za Danas nezvanično izvori bliski vladi u Prištini.

Oni su komentarisali prekjučerašnju izjavu Dačića za Sputnjik da je „odluka takozvane vlade Kosova da ne primeni dogovor o formiranju zajednice srpskih opština, u stvari odluka Prištine da napusti briselski dijalog“.

Prema rečima naših sagovornika, „kosovska vlada je samo ponovila stav da nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da donosi odluke van ustavnog okvira“. „To je jedna činjenica sa kojom se slažu i Brisel i Vašington. Jedini okvir za uspostavljanje Asocijacije opština jeste ustavni okvir Kosova. I sam Briselski sporazum jasno kaže da je jedini pravni arbitar sporazuma Ustavni sud Kosova“, ističu izvori Danasa u Prištini.

Sagovornici našeg lista navode da „ne samo da nije istinite Dačićeve tvrdnje o prekidu pregovora, već da se, naprotiv, ti razgovori produbljuju“.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, poručila je juče da se dogovor o formiranju ZSO „mora primeniti bez odlaganja“ i najavila novu rundu tehničkog dijaloga Beograda i Prištine koja će biti održana od 19. do 21. marta. Kocijančić je izjavila za Tanjug da „smo od početka bili jasni prema obema stranama da se zajednica/asocijacija srpskih opština mora primeniti bez odlaganja. To se odnosi i na sve ostale dogovore koji nisu u potpunosti primenjeni, kao što je onaj energetici“, kazala je ona. Kocijančić je najavila da će u predstojećoj rundi tehničkih pregovora biti primena dogovora „o zajednici/asocijaciji srpskih opština, energetika, most u Kosovskoj Mitrovici, sloboda kretanja i integrisano upravljanje granicama“.

Ministar spoljnih poslova Srbije je juče izjavio da smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li ili nema Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre pet godina. „Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o ZSO. Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije, da bi to moglo da funkcioniše. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primeniti sporazum“, rekao je Dačić gostujući na RTS-u.

Prema Dačićevom mišljenju, „deo međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsednika Srbije Aleksandra Vučića – ne žele kompromis, samo da Srbija prizna Kosovo“, ali da „ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna nezavisno Kosovo“. „Plašim se da će na kraju samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati, osim da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova… Što se mene tiče, a siguran sam, i predsednika Vučića, Srbija to nikada neće prihvatiti i takvi pokušaji su pucanje iz razne puške, ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Što se mene tiče, a siguran sam, i predsednika Vučića, Srbija to nikada neće prihvatiti i takvi pokušaji su pucanje iz prazne puške, ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, istakao je Ivica Dačić.

Ljimaj oslobođen optužnice

Fatmir Ljimaj, bivši visoki oficir OVK, oslobođen je optužnice za ratni zločin, navodi portal Radio KiM, pozivajući se na prištinske medije. Godinu i po dana od podizanja optužnice protiv Ljimaja za ubistvo dvojice civila, Ramiza Hodže i Seljmana Beriše, Osnovni sud u Đakovici je oslobodio Ljimaja optužbi jer, kako je navedeno, „elementi krivičnog dela nisu dokazani“. Hodža i i Beriša ubijeni su 2. oktobra 1998. u opštini Mališevo. Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu za Ljimaja po komandnoj odgovornosti, jer prema optužnici, nije učinio ništa da ubistvo spreči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari