Kosovska policija neobaveštena o hapšenjima u kancelariji Organizacije ratnih veterana OVK 1Foto: N1 (arhiva)

Specijalizovano tužilaštvo sprovelo je prošle nedelje dve akcije hapšenja i pretrese bez koordinacije sa kosovskom policijom.

Iz Specijalnog suda u Hagu, u ovu akciju uključili su policajce Euleksa, ali ne i kosovske policajce.

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu nije iznelo detalje o tome, a portparol Kristofer Benet rekao je da ne pružaju informacije o operativnim pitanjima niti o zaposlenima.

On je citirao je član 35 Zakona o Specijalizovanim većima koji predviđa da će Specijalizovano tužilaštvo imati specijalne policajce u sastavu Specijalizovanog tužilaštva.

Do sada su po nalogu Specijalizovanog tužilaštva uhapšene tri osobe.

„U petak su Specijalizovana policijska jedinica Euleksa, sastavljena od poljskih policajaca, i kosovska policija pružili zajedničku operativnu podršku Kancleariji Specijalizovanog tužioca. Uloga Euleksove specijalizovane policijske jedinice bila je samo u pružanju operativne i logističke podrške“, rekla je Donika Beriša-Rizaj iz Kancelarije za komunikaciju i medije u Euleksa.

Podrška koju je pružala kosovska policija imala je veze samo sa održavanjem reda i mira izvan prostorija u kojima se dogodila racija i hapšenje šefa OVK Hisni Gucatija.

Prema navodima Euleksu, trenutno na Kosovu deluje 95 poljskih policajaca u okviru ove misije, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari