Kosovska zvaničnica o pozivu Tačija Kurtiju: Nije vreme za sastanke, usredsrediti se na korona virus 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Potpredsednica Skupštine Kosova i članica Predsedništva pokreta Samoopredelenje (PS), Arberi Nagavci je danas izjavila da sada nije vreme za sastanke, već se treba usredsrediti na prevenciju i borbu protiv korona virusa.

Ona je na pitanje da li će se lider stranke i vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti odazvati pozivu predsednika Kosova Hašima Tačija na sastanak o formiranju nove vlade pošto je izglasano nepoverenje Kurtijevoj, rekla da sada treba raditi na poštovanju saveta i preporuka Vlade i zdravstvenih eksperata.

„Kada se stvore uslovi posle okončanja pandemije, predsednik treba da zakaže nove izbore“, kazala je Nagavci.

Ona je Ustavnom sudu Kosova predala zahtev za ocenu ustavnosti poziva Tačija od 23. marta da građani Kosova ne sprovode odluke Vlade.

„Predsednik je ovog puta izvršio teško gaženje Ustava, pozivajući građane na nepoštovanje najvišeg pravnog akta, tako da je zadatak i obaveza da se, kao poslanici Skupštine Kosova, obratimo Ustavnom sudu“, rekla je Nagavci.

Povodom izjave predsednika juče je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjaj Svečlja, podneo Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv Tačija zbog postojanja osnovane sumnje za izvršenje krivičnog dela „poziva na otpor“.

Nakon odluke Vlade Kosova o ograničenju kretanja građana napolju, Tači je na konferenciji za medije pozvao građane i institucije reda i zakona da ne poštuju tu odluku.

„Građani nisu dužni da poštuju neustavne odluke i niko ih ne može kazniti zbog toga“, rekao je Tači i ocenio da „ni kosovska policija ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode ovu neustavnu odluku vlade, jer time i sami čine krivično delo“.

Ta izjava predsednika  ocenili su njeni kritičari, osim što je izazvala nesigurnost kod građana, takođe je mogla uticati da on svojim pozivima izazove haos na ulicama i „doprinese“ širenju virusa COVID-19, kao rezultat nepoštovanja odluke Vlade od strane građana – kako je preporučio predsednik čime je počinio krivično delo „poziva na otpor“ snakcionisanom Članom 403, Krivičnog zakonika Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari