Kosovski sindikati traže ukidanje 1. maja kao praznika 1Foto: Valdrin Xhemaj/Epa

Kosovski sindikati podržali su inicijativu da se međunarodni praznik rada – 1. Maj, ukloni sa liste zvaničnih praznika jer je to jugoslovensko nasleđe.

Poslanik vladajuće PDK, Nait Hasani pokrenuo je inicijativu da se Međunarodni dan radnika – 1. Maj, ukloni sa liste zvaničnih praznika na Kosovu.

Za ovu inicijativu sada je dobio i podršku sindikata, prenosi BIRN. Predsednik sindikata zdravstvenih radnika, Bljerim Sulja rekao je da inicijativu tek treba da odobri Skupština.

Prvi maj je, kako tvrdi, relikvija jugoslovenske ere. „I u većini evropskih zemlja, to nije zvaničan praznik, i ukoliko je naš cilj da se pridružimo Evropi, to treba biti slučaj i u našoj zemlji… mi dolazimo iz komunističkog sistema bivše Jugoslavije i navikli smo da imamo slobodan dan 1. maja,“ rekao je Sulja BIRN.

I Mursel Zumberi, predsednik sindikata civilnih službenika podržava predlog objašnjavajući da je Prvi maj „tretiran kao praznik još pre rata, iz prethodnog sistema bivše Jugoslavije.“ Avni Ajdini, predsednik sindikata nezavisnih trgovaca Kosova, kaže da je činjenica da Kosovo slavi Prvi maj „loš sindrom zaostao iz prošlosti“.

Dodao je i da Prvi maj treba da bude dan kada se protestuje za radnička prava, kao što su „zahtevanje plata, uslova rada, zdravstvenog osiguranja, dostojanstvenih penzija, trudničkog bolovanja i drugh zahteva“. Kosovskom parlamentarnom odboru za prava i interese zajednica i povratak podneti su predlozi da se 15. februar- Ddan državnosti Srbije, 28. jun – Vidovdan) i 24. jun – Dan Egipćan) svrstaju u „državne praznike“ na Kosovu.

Usledila je serija oštrih reakcija protiv dva srpska praznika. To su, kako su rekli poslanici, neprihvatljivi predlozi, to je „provokacija“ i „uvreda“, prenosi Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari