Kosovskom premijeru će biti teško da odbije Grenela 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Kosovski premijer Aljbin Kurti nema dovoljno „manevarskog prostora“ da se odupre pritiscima SAD, pa treba očekivati da će Priština „bezuslovno“ ukinuti takse na srpsku robu, ocenjuju sagovornici Danasa…

… komentarišući Kurtijevu najavu da će takse biti „u potpunosti“ ukinute 1. aprila, „ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom“.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, reagovao je na Kurtijevu izjavu objavom na Tviteru: „Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute.“

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, kaže za Danas da Kurti „pokušava da balansira između tvrdog stava u odnosu prema Beogradu, kojim se vodio u dosadašnjoj karijeri i u predizbornoj kampanji i očiglednog izgubljenog strpljenja SAD i EU za blokadu pregovora“.

– Međutim, to nije dugo održivo i Kurti će morati da odluči kako će izgledati njegova sudbina kao premijera ukoliko se direktno suprotstavi stavu zemlje koja je vrlo uticajna na Kosovu i u glasačkom telu najpopularnija. Sa druge strane, SAD već duže vreme govore da su protiv nametnutih carina i pozivaju na obnavljanje pregovora, a svedoci smo da se to ne dešava. Spekulacija da postoji sukob mišljenja unutar američke administracije, između Bele kuće i Stejt departmenta o tome kako treba da izgleda dijalog između Beograda i Prištine može biti prekinuta napredovanjem Grenela na višu poziciju, ističe Beširi.

Prema Beširijevom mišljenju, „jasno je da nacionalna bezbednost SAD uvek ima primat nad spoljnim odnosima i verujem da je Trampova administracija pitanje odnosa Beograda i Prištine upravo podvela pod pitanje nacionalne bezbednosti“.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, navodi za Danas da je teško reći da li će Kurti „okrenuti leđa SAD“, „ali definitivno da je poruka vrlo jasna i nedvosmislena, i imajući u vidu uticaj SAD na Kosovu, biće mu vrlo teško da odbije“.

– Kurti je pokušao da pronađe manevarski prostor, ali sada je prilično jasno da i nema previše tog prostora. Mislim da će za konačnu odluku najbitniji biti stav DSK koji je ranije već nedvosmisleno tražio da se takse ukinu, ocenjuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari