Kostreš: Dverima nije mesto na građanskim protestima 1Foto: Medija centar Beograd

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da Pokretu „Dveri“ nije mesto na građanskim protestima, jer na njih izvode „ultracionaliste dominantno ljotićevske ideologije“, koji urušavaju građanski karakter protesta.

Kostreš je u pisanoj izjavi naveo da je do tog zaključka LSV došla analizom izjava lidera „Dveri“ Boška Obradovića, ocenjujući da građani ne izlaze na proteste „da bi podilazili interesima ruske politike i njihovih pijuna“.“Brinem se da je poseban cilj ‘Dveri’ da sve brojniji protesti u Novom Sadu dobiju i antivojvođanski karakter, što je Obradović targetirao kao svoj ključni zadatak“, naveo je Kostreš i dodao da „građani izlaze s pravom da iskažu svoj bes i nezadovoljstvo aktuelnim režimom“.

Kostreš je kazao da bi Obradovića trebalo podsetiti na nedavno izgovorene reči francuskog predsednika Emanuela Makrona, da je „nacionalizam izdaja patriotizma“.

„Nas u Srbiji u to ne treba uveravati. Ideologija nacionalističkog šovinizma nam je rasturila državu, posejala desetine hiljada mrtvih, razorila ekonomiju i izolovala nas od sveta“, ocenio je Kostreš i dodao da Orbadoviću „sve to nije dosta i da bi hteo još“.

Dodao je da se Obradović „deklarisao kao ljotićevac“, navodeći da je time stupio u „malobrojnu grupaciju u srpskom narodu koja je podržala pakt sa Hitlerom“, koja je u Drugom svetskom ratu bila okupljena oko „Zbora“ Dimitrija Ljotića.

„Tako se 2019. Boško Obradović još jednom deklarisao kao ljotićevac. Po njemu, trebalo je ostati u paktu sa Hitlerom, dok antifašizam, lider ‘Dveri’, bez stida i srama u svom pismu naziva prevarom“, dodaje Kostreš.

On je kritikovao izjavu Obradovića, u kojoj je rekao „da na protestima ne sme da bude drugih zastava osim srpskih“.

„Postavlja se pitanje da li će Obradović sutra tvrditi da u Srbiji ne smeju da žive drugi osim Srba. Osim zastava Srbije, u Vojvodini se na ulicama tokom protesta vijore i vijoriće se, uprkos Bošku Obradoviću i zastave Vojvodine“, rekao je Kostreš i dodao da će zastava Vojvodine biti „sve više, ali da ima i mora biti i drugih zastava, jer je samo raznoliko društvo – demokratsko“.

On je kazao da „oni koji negiraju različitost, ne mogu biti u frontu za demokratizaciju Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari