Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je juče da su „ravni besmislici“ predlozi da Srbija sa svojom pokrajinom, Kosovom i Metohijom, pravi „savez suverenih država u vidu konfederacije“.
– Vlada Srbije je spremna da na osnovu Rezolucije 1244 započne prave i suštinske pregovore o autonomiji za albansku nacionalnu manjinu na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je juče da su „ravni besmislici“ predlozi da Srbija sa svojom pokrajinom, Kosovom i Metohijom, pravi „savez suverenih država u vidu konfederacije“.
– Vlada Srbije je spremna da na osnovu Rezolucije 1244 započne prave i suštinske pregovore o autonomiji za albansku nacionalnu manjinu na Kosovu i Metohiji. Do rešenja možemo doći ako stvari u novim pregovorima postavimo na pravo mesto, a to znači ako otvorimo pitanje položaja albanske nacionalne manjine i pronađemo za nju najbolju meru autonomije u Pokrajini – navodi se u izjavi Koštunice za medije.
Predsednik Vlade Srbije naveo je da su „samim tim predlozi koji se u poslednje vreme mogu čuti, da Srbija sa svojom pokrajinom pravi savez suverenih država u vidu konfederacije, ravni potpunoj besmislici“. Prema njegovim rečima, pitanje svih nacionalnih manjina u Evropi i svetu rešava se isključivo kroz različite oblike autonomije, pa to univerzalno pravilo mora da važi i za albansku nacionalnu manjinu. Koštunica je dodao da albanska manjina „ne može da bude posebna i jedina manjina za koju ne važe univerzalna pravila međunarodnog prava“.

GALJAK: EU ne priprema konfederaciju

Prag – Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Havijera Solane, demantovala je juče da EU priprema predlog za konfederaciju Kosova i Srbije.

„Zaista ne znam ništa o tome. Kao što vam je poznato, pripremamo novu fazu pregovora koja će uskoro biti započeta. Gospodin Solana je u nedelju imenovao novog pregovarača, prekjuče se s njim sastao i sada koordiniramo stvari s predstavnicima SAD i Rusije i ohrabrujemo sve za ovu novu fazu pregovora“, rekla je Galjak za Radio Slobodna Evropa.

– Kao što ni Srbija ne može da bude posebna i jedina država na čijoj teritoriji neka nacionalna manjina može da pravi svoju državu – naveo je predsednik Vlade.
Prema njegovim rečima, mir i stabilnost u svetu počivaju na poštovanju tih pravila i zato se ona moraju poštovati i tokom novih pregovora o uspostavljanju suštinske autonomije za albansku nacionalnu manjinu na Kosovu i Metohiji.
– To je jedini pravi i siguran put koji nas vodi trajnom i održivom rešenju i rešenju koje dugoročno garantuje mir i stabilnost celog regiona – navodi se u izjavi Koštunice.
Kako su objavili neki beogradski mediji, Evropska unija bi mogla, tokom predstojećih pregovora o statusu Kosova i Metohije, da pokuša da progura ideju o stvaranju konfederacije Srbije i te srpske pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari