Kovačević: Vlastima se očigledno ne sviđaju neka predložena imena za Nacionalni savet za kulturu 1Foto: FoNet/Nenad Đođević

„Skupštino da uradi svoj posao, izaberi što pre Nacionalni savet za kulturu„, rekao je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije Bojan Kovačević , predsednik Koordinacionog odbora strukovnih umetničkih udruženja.

Predstavnici strukovnih umetničkih udruženja sumnjaju da parlament odugovlači sa potvrđivanjem nezavisnih članova Nacionalnog saveta za kulturu jer im se čini, da se pojedini predloženi kandidati ne sviđaju vlastima. Koje ime je sporno, nisu hteli da preciziraju.

Kovačević je na konferenciji za medije koju je organizovala samostalna poslanica Aleksandra Čabraja objasnio da je nejasno zbog čega najviše zakonodavno telo već šest meseci odugovlači sa izborom trinaest članova Nacionalnog saveta za kulturu, uprkos tome što je obavljena sva zakonska procedura.

Čulo se da je lista kandidata još u leto prošle godine prošla proceduru na resornom Odboru za kulturu i informisanje.

Konstatovano je da u martu prošle godine parlament Srbije izabrao šest od 19 članova Nacionalnog saveta i to četiri koje je predložila Vlada Srbije i dva na predlog Srpske akademije nauka.

Kandidati strukovnih udruženja nisu izabrani , jer nisu ispunjavali sve uslove izbora, pa je postupak ponovljen.

“Strukovna udruženja ponovila su postupak kandidature za njihova četiri člana Saveta i izabrani su kompozitor Ivana Brkljačić u segmentu muzike umetnosti, Duško Paunović iz oblasti književnosti, Bojan Kovačević iz segmenta arhitekture i primenjenih umetnosti, a iz oblasti filmske i pozorišne umetnosti reditelj Goran Marković.

Predstavnici strukovnih umetničkih udruženja sumnjaju da odugovlačenje parlamenta sa potvrđivanjem nezavisnih članova Nacionalnog saveta za kulturu, pokazuje da se pojedini predloženi kandidati ne sviđaju vlastima” , rekao je Duško Paunković, uz opasku da od 13 neizabranih članova svega pet predstavljaju nezavisna udruženja , odnosno da vlast ima većinu.

Predstavnici strukovnih umetničkih udruženja naglasili su da dok nema Nacionalnog saveta za kulturu ne može se primenjivati ni nedavno doneti Zakon o kulturi i da im se sve više čini da će pitanje popunjavanja NS za kulturu biti ostavljeno za period posle parlamentarnih izbora .

Na pitanje novinara da li je za izbor Nacionalnog saveta za kulturu potreban pritisak sa strane, kao što je to slučaj sa popunjavanjem REM-a, Aleksandra Čabraja, poslanica navela je da se i sa REM-om odugovlačilo, ali da se sada pojavila neka spoljašnja nužnost da se to sprovede, nije bilo neophodno protekle četiri godine .

“Pritisak je nekada potreban, ali mora da postoji i spoljni i unutrašnji. Oko Nacionalnog saveta za kulturu procedura je urađena do poslednjeg detalja, ali neprekidno nailazimo na zid političke volje “ , istakla je Čabraja i dodala da kultura očigledno ne zanima nikoga u parlamentu.

Na pitanje novinara da li se sa izborom Nacionalnog saveta za kulturu kasni jer je pri kabinetu predsednice vlade Srbije, Ane Brnabić postoji Savet za kreativne industrije, Bojan Kovačević je objasnio da je taj Savet privatno telo, koje nema nikakvi zakonsko utemeljenje.“

Nikada nismo čuli na osnovu kog zakona je formiran i kakav status imaju njegovi članovi “, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari