Kozarev: "Brendiranje" voza sa natpisima "Kosovo je Srbija" koštalo 498.000 dinara 1Foto: Arhiva

„Brendiranje“ voza sa natpisima „Kosovo je Srbija“, koji je u januaru prošle godine krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, ali je zasutavljen u Raški, koštalo je 498.000 dinara, izjavio je danas zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Dušan Kozarev.

On je, na sednici skupštinskog odbora za Kosovo, na kojoj je predstavio izveštaj o radu Kancelarije za 2017. godinu, rekao da su to simbolični troškovi, koji su se odnosili na projektovanje plakata i natpisa, foliju i njeno lepljenje i skidanje, kao i uvođenje Interneta u voz.

Na sednici su se za reč uglavnom javljali poslanici opozicije, koji su zamerili što u izveštaju nema skoro ništa o poglavlju 35 za pristupanje Evropskoj uniji, „svega dva pasusa“, kao ni o pregovaračkom procesu koji se sa Prištinom vodi u Briselu.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Božidar Delić pitao je i zbog čega iz budžeta Kancelarije za Kosovo prošle godine nije utrošeno 800 miliona dinara, a Kozarev je objasnio da je od te cifre 700 miliona iz predpistupnih fondova EU, koji mogu da se koriste tek sledeće godine.

Delića je inetresovalo i zašto je za poljoprivredu na Kosovu bilo opredeljeno samo 50 miliona dinara, pa onda građani od Aleksaandra Vučića traže „dve ovce, kokoške, kravu, koze“, a on im odgovara da nema para u budžetu, pa se javljaju ljudi da doniraju.

To je sramota, konstatovao je Delić, koji je zamerio i što je za nevladine organizacije bilo izdvojeno 137 miliona dinara, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju pivare.

Crkva brendira pivo, a narod nema hleba. Crkva ne vodi računa o narodu, istakao je Delić.

Poslanika radikala Miljana Damjanovića interesovalo je dokle se stiglo u pregovorima sa Prištinom, jer se Odbor o tome ne informiše, poslednja javna sedncia održana je pre osam meseci.

Dokle se stiglo u pregovorima, šta će to biti bolno i teško za srpski narod, kako kaže predsednik Aleksandar Vučić. Da li je negde već spremljen neki papir, mimo Skupštine Srbije, upitao je on, naglašavajući da bi, ako se tako nešto desi parlament dobio ne šamar nego šamarčinu.

Prema mišljenju Damjanovića, Odbor za Kosovo i Metohiju ne radi, postao je fiktivan, a vršilac dužnosti direktora Kancelarije Marko Đurić se, od devet sednica, pojavio samo na jednoj.

Poslanik Slaviša Ristić je ukazao da ima dosta slučajeva da Srbija ulaže u Kosovo, a da se to ne prikazuje u zvaničnim izveštajima, poput famoznih kamera za nadzor na severu, plaćenih milion evra, a da ih niko nije video niti poslanici i javnost znaju da li su instalirane.

Ristić je naveo novi slučaj – izgradnje objekta posebne namene na jezeru Gazivode, koja je stavljena pod oznaku državna tajna, a radi se o projektu vrednijem od milion evra.

Kakva je to državna tajna kad taj objekat svi vide, spolja izgleda kao hotel ili motel, objasnio je Ristić i dodao da je izgrađen bez tendera i navodno će biti nekakav centar za monitoring voda i razvoj sporta i humanitarnih aktivnosti.

Kozarev je Ristiću odgovorio da je odluku o stavljanju oznake tajnosti donela Vlada i da sigurno postoji neki razlog za to, a da pretopstavlja da je „nešto što se tiče nacionalnog interesa i pitanja osetljivog karaktera“.

Člana odbora Gorana Bogdanovića je interesovalo šta je sa izradom statuta Zajednice srpskih opština, „kako napreduje, sa kojim problemima se suočavaju“, a Kozarev na to, kao i na slična pitanja koja su se ticala pregovora, nije imao odgovor.

Poslanik Boško Obradović je ocenio da u izveštaju o radu Kancelarije, koji se odnosio uglavnom na finansije, postoje dva problema – prvi je ono što u njemu piše, a drugo ono što ne piše.

Kao da nam je izveštaj podelila advokatska kancelarija koju smo angažovali da se brine o pravima Srba koji su dijaspora na Kosovu. Da se malo „nađemo“ tim Srbima koji žive van granica Srbije, rekao je Obradović.

On je budžet namenjen za Kosovo, koji je prošle godine bio nešto veći od pet milijardi dinara, okarakterisao kao smešan i naglasio da to govori „da se neko ko je na čelu države na neki način pomirio sa gubitkom i diže ruke od Kosova“.

Obradović je zapitao i zašto se Đurić, koga je nazvao „avanturista iz Kosovske Mitrovice“ ne pojavljuje na sednicama i je li on važniji od skupštinskog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari