Kremlj "lupio" diplomatski šamar Beogradu 1Putin i Tači Foto: twitter

Susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem predstavlja „diplomatski šamar“ Kremlja zvaničnom Beogradu, odnosno poruku da „Rusi neće biti veći Srbi od Srba“ u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, kažu za Danas nezvanično diplomate.

Naši sagovornici tvrde da je Rusija očekivala da će Srbija „preduzeti nešto, uključujući slanje protestne note Francuskoj“ povodom isticanja kosovske zastave na katedrali Notr Dam, ali pošto se to nije dogodilo, „nije videla nikakvu prepreku“ da se Putin susretne sa Tačijem tokom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu.

„Rusi su poručili srpskim vlastima, predvođenim predsednikom Aleksandrom Vučićem, da Srbija sama kroji svoju sudbinu i da ne treba očekivati od Moskve da umesto zvaničnog Beograda rešava kosovsko pitanje. Ipak, razgovor sa Tačijem ne znači da je Kremlj promenio stav i da će priznati nezavisnost Kosova, niti treba očekivati da će se Putin i Tači ubuduće učestalo sretati“, kažu izvori Danasa.

Predstavnici diplomatskih krugova ističu da Rusija, pre svega, vodi računa o svojim interesima – njoj na neki način odgovara priznavanje prava na samoopredeljenje zbog Krima, Luganske i Donjecke oblasti na istoku Ukrajine, kao i kavkaskih regiona Južne Osetije i Abhazije, gde se već godinama nalaze ruske trupe, a koji su zvanično deo Gruzije.

„Ne treba gubiti iz vida da Rusija već tri godine ima svoju kancelariju u Prištini, čijem otvaranju je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Putin je želeo da čuje i Tačijeve stavove, jer je nedavno u Moskvi o planu razgraničenja i korekcija granica razgovarao sa srpskim predsednikom. Ruski zvanični mediji preneli su vest o susretu Putina i Tačija, pozivajući se na Tačijevu objavu na Tviteru, ali ističući da je on predsednik samoproglašene Republike Kosovo, koju ne priznaju Rusija, Kina, Izrael, Iran, Grčka, Španija i niz drugih država. Navodi se i da je Tači preneo Putinove reči da će Rusija podržati mirovni sporazum između Srbije i Kosova, ako do njega dođe“, kažu sagovornici našeg lista.

Komentarišući susret Putina i Tačija, Aleksandar Vučić je juče izjavio: „Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi… u ovom trenutku smo mnogo daleko od usaglašavanja“.

– Nije to moja stvar. To je pitanje za Rusiju i za Prištinu. Nije na nama da vodimo računa šta će da radi velika sila kao što je Rusija, nije na meni ni da kukam… Ne verujem da je Putinu uvek lako, uprkos činjenici da EU de fakto podržava nezavisnost Kosova, a da se mi nalazimo na evropskom putu. Nije mu lako. U politici nema ljubavi, već samo interesa… Rusija je naš prijatelj, sa Rusijom imamo dobre odnose i imaćemo još bolje odnose, rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirjakosom Micotakisom u Beogradu, preneo je RTS.

Tači je za kosovske medije naveo da je Putinu u Parizu rekao da „nisu ni prijatelji ni neprijatelji“, na šta mu je ruski predsednik odgovorio da je „promena ruskog stava prema Kosovu osetljivo pitanje“.

– Bio je korektan sastanak, normalan, bez nekog posredovanja. Ovo je prvi sastanak između Kosova i Rusije na institucionalnom nivou. Mislim da je ovo korak napred u odnosima sa Rusijom. To je dobro za obe zemlje, za mir i stabilnost ubuduće… Sa Putinom nisam razgovarao o konkretnim stvarima, detaljima, izjavio je Tači.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je juče da će njegova stranka Alijansa za budućnost Kosova u parlamentu zatražiti smenu Tačija, „ukoliko sa Srbijom postigne dogovor o promeni granica“, navode prištinski mediji.

Dačić danas u UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na današnjoj (sreda) sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu. „Pored zalaganja za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmika.

Diplomatija u hodniku

“Vidimo da se kosovska specijalna operacija „diplomatija u hodniku“ nastavlja, premestivši se iz NJujorka u Pariz. To ne utiče na stav Rusije ni na koji način, a i ne može da utiče u principu”, napisao je juče na Tviteru Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari