Krivokapić: Umesto izvinjenja Vučiću, pozivam rukovodstvo Srbije na saradnju (VIDEO) 1Zdravko Krivokapić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mi nemamo nijedan razlog da ne gradimo odlične odnose sa Srbijom, rekao je Zdravko Krivokapić koga su svi poslanici nove većine u Skupštini Crne Gore predložili za premijera i dodao da će politička sudbina Mila Đukanovića i Duška Markovića, „biti onakva kakvu zaslužuju , kako nas to uči iskustvo iz ostalih zemalja sveta“.

„Od mene se traži izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ja pitam za šta treba da se izvinim? Hrišćanin sam, kažem izvini, kad pogrešim. Umesto izvinjenja, pozivam rukovodstvo Srbije da sarađujemo, da ponovo gradimo ono što su neki porušili u proteklih 30 godina“, istakao je Krivokapić u intervju portalu Nova.rs.

Prema njegovim rečima, nova Vlada u Crnoj Gori moraće pre svega da analizira kakav joj je teret ostavila odlazeća vlast, i da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da njeguje bratske odnose sa Srbijom.

On je podsetio da prema Ustavu mandat za sastav nove vlade najpre treba da poveri predsjednik Crne Gore i od tog trenutka teče zakonom predviđen rok u kojem vlada treba da se formira. Očekujem da će nova Vlda Crne Gore biti formirana u zakonom predviđenom roku, rekao je on.

Ne verujem da nova vlada može da napravi ijedan svrsishodan korak bez skeniranja postojećeg stanja. Moramo da utvrdimo precizno šta nam je ostavila prethodna vlast kao teret i na osnovu toga ćemo napraviti strategiju saniranja očito teškog stanja, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije, Krivokapić je istakao da je Milo Đukanović političar koji se život nije bavio ničim drugim osim politikom.

„Ne bih potcenio kapacitete gospodina Đukanovića, kao što ne bih potcenio ni njegovu potrebu da zaštiti svoje poslove, kojih je u Crnoj Gori i previše. Ipak, iznad svega i pre svega ne bih potcenio građane Crne Gore, koji su nakon trideset godina rekli dosta takvoj politici. Đukanović će biti pred izborom da li da sluša svoj politički instinkt ili svoje nagone za samoodržanjem. Verujem da je shvatio da on više nema podršku onih koji su za njega glasali prethodnih godina, kao ni onih koji su protiv njega bili sve vreme“, ocenio je Krovokapić.

Politička sudbina Đukanovića i odlazećeg premijera Duška Markovića, prema rečima Krivokapića, biće upravo onakva kakvu su zaslužili.

„I to ne govori Zdravko Krivokapić, to nas uči iskustvo iz ostalih zemalja svijeta. Nađite mi jedan primer u kojem autokrate i diktatori imaju srećan kraj. Da budem precizan, ovde govorim samo o političkim posledicama i političkom kraju“, precizirao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da su Aleksa Bečić i Dritan Abazović budućnost Crne Gore, zajedno sa ostalim mladim ljudima njihove generacije, kojih ima u sve tri pobedničke koalicije.

„Mladi, obrazovani, nekorumpirani i iznad svega patriotski orjentisani mladi ljudi. Iako su mladi godinama, oni nisu početnici u politici i nije me stid da priznam da bih sa svojih 62 godine i te kako imao šta da naučim od njih“, rekao je Krivokapić.

On je istakao da su Andrija Mandić i Milan Knežević veterani crnogorske političke scene, možda rame uz rame i sa samim Đukanovićem.

„Oni su dugo u politici, dugo su održavali vatru otpora režimu i to je za svako poštovanje. Ne bih rekao da sam promenio mišljenje o njima, ali sada sam u prilici da iznutra sagledavam politiku i procese. Naravno, desi se ponekad da nam viđenje nije podudarno. To pripisujem i svom neiskustvu, ali nije tajna da na pojedina pitanja gledamo drugačije. Ali, ima ona izreka i kad se slažemo i kad se ne slažemo neka to bude u ljubavi. Što se mene tiče – biće tako“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je ponovio da je u politiku ušao nakon što je prethodna vlast usvojila diskriminatorski Zakon o slobodi veeroispovesti.

„Uloga Crkve u rušenju režima je nesporna, i to je jasno svima. Samo bih voleo da preciziram odmah sada, Crkva je u taj proces uvučena, jer je morala da se brani. Veličanstvenim litijama, koje su bile mirna hrišćanska pobuna, Crkva je praktično artikulisala nezadovoljstvo mnogim drugim stvarima u crnogorskom društvu. Bilo je samo potrebno da se na političkom tržištu pojave partije koje to nezadovoljstvo mogu da kapitalizuju na izborima, što se i dogodilo. Koliko mi je poznato, a cenim da sam dobro informisan, Crkva je svoje ambicije da se uključuje u politički život završila onog momenta kad je čula obećanje nas iz tri pobjedničke koalicije, da ćemo povući sporni Zakon o slobodi veroispovesti“, rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da su isticali da je projekat mitropolita Amfilohija, Krivokapić je rekao:

„Ja sam hrišćanin, idem u crkvu i to je cela istina. Ako sam ja kriv i ako je to moj greh, prihvatam da sam grešnik. Ja sam univerzitetski profesor, imam petoro dece i dvoje unučadi. Previše da bi bio „nečiji“ projekat. Imena mitropolita Amfilohija, koji je danas jedan od najobrazovanijih i najpametnijih Crnogoraca, nisu dostojna takvih kvalifikacija“, ocenio je on.

Povodom njegove izjave o bliskim odnosima Mila Đukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pozva da dođe u Beograd i da donese dokaze, Kivokapić je rekao:

„Hteo bih da se našalim protivpitanjem – da li to znači da sam na nekom sudu, ako se od mene traže dokazi? Nedopustivo je da predsednik Srbije Alelsandar Vučić za osam godina, koliko je na vlasti, nijednom nije došao u Crnu Goru. Ni kao premijer, ni kao predsednik. Ni gospodin Đukanović nije išao u Beograd. Izvinite, to je neprihvatljivo za moje poimanje odnosa sa Srbijom“, rekao je on.

Kako je istakao, Srbija Crnoj Gori nije samo susedna zemlja, već je Srbija bratska zemlja.

„Tamo nam žive braća, rođaci, kumovi, studiraju nam deca, leče se naši ljudi po bolnicama. Od mene se traži izvinjenje predsedniku Vučiću, a ja pitam za šta treba da se izvinim? Hrišćanin sam, kažem izvini kad pogrešim. Umesto izvinjenja, pozivam rukovodstvo Srbije da sarađujemo, da ponovo gradimo ono što su neki porušili u proteklih 30 godina. Pozivam ih da svojim ličnim odnosima, zasnovanim na poštovanju, pokažemo i našim građanima da nema niko ko može stati između odnosa naše dve države“, saopštio je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za loše odnose između Srbije i Crne Gore.

„Mi nemamo nijedan razlog da ne gradimo odlične odnose sa Srbijom, a gotovo da nema oblasti u kojoj se ti odnosi nisu pokvarili. Ja sam i više nego spreman da dam sve od sebe da ti odnosi budu ono što i naši građani od nas očekuju. Odnosno onakvi kako to od nas istorija i tradicija nalažu. Uostalom, da budu onakvi kako to od nas traže i naši evropski prijatelji, koji su regionalnu saradnju postavili visoko na listi svojih priorioteta,“ zaključio je Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari