Kuburović: Ne bojkotovati raspravu 1Foto: FoNet

Nismo izveli kozmetičke promene nacrta Ustava Srbije nego smo pratili sve preporuke Venecijanske komisije, izjavila je danas ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i pozvala Društvo sudija Srbije da ne bojkotuje raspravu o ustavnim amandmanima.

Kuburović je zatražila od Društva sudija Srbije da iznese konkretne zamerke na predloženi nacrt izmena Ustava Srbije.

Posle obeležavanja početka programa o podršci Evropske unije u reformi pravosuđa „EU uz pravdu“, Kuburović je novinarima u Beogradu rekla da je sadašnji tekst ustavnih amnadmana pratio sve preporuke Venecijanske komisije i da se to može uočiti ako se uporedi sa ranijim dokumentom.

Kuburović veruje i da će izmene Ustava Srbije pomoći da se otkloni svaki pritiska vlasti u pogledu izbora tužilaca i sudija.

Prema sadašnjem Ustavu, vlada predlaže Narodnoj skupštini izbor javnih tužilaca, a Državno veće predlaže izbor zamenika tužilaca. Ovog puta smo predvideli da vlada i skupština budu isključeni iz tog procesa i da izbor bude na nezavisnim organima, istakla je Kuburović.

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici je izjavio da su vladavina prava i osnovna prava u srcu procesa evropskih integracija.

Za nas je važno da Srbija ima zakone u skladu sa evropskim standardima, ali i da ti zakoni budu sprovedeni u praksi, istakao je Fabrici.

Program „EU uz pravdu – podrška poglavlju 23“ trajaće dve godine i njegova vrednost je dva miliona evra. Sprovodiće se obuka u pravljenju nacrta zakona i kontroli njihove primene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari