Kukan i Flekenštajn i zvanično predloženi za posrednike u dijalogu vlasti i opozicije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, poslao je danas pismo Maji Gojković, predsednici Narodne skupštine, u kojem se navode detalji o prvom sastanku predstavnika srpske vlasti i opozicije, predviđenom za 9. i 10. septembar u parlamentu u Beogradu, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Dokument u koji je naš list imao uvid sadrži i okvirni program sastanaka, uz predlog da na dijalog budu pozvani „lideri parlamentarnih grupa plus jedan poslanik, uz moguće učešće i po jednog političkog savetnika“.

„U skladu sa predlogom, prva runda međupartijskog dijaloga bila bi fokusirana na poboljšanju uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Predlažemo još dve runde dijaloga do kraja godine, uzimajući u obzir ishod svake prethodne runde. Zatim bismo se ponovo vratili, u narednoj fazi, dugoročnom pitanju unapređenja političke atmosfere, praksi i procedura unutar Narodne skupštine. U prilogu ćete naći nacrt agende za prvi dijalog, koji uključuje ključna pitanja koja su pokrenuta tokom diskusija sa političkim grupama i sadržana su u većini novijih izveštaja Evropske komisije, kao i u preporukama OEBS/ODHIR-a. Prema agendi, takođe ćemo uključiti stručnjake za izbore, kako bi doprineli dijalogu obezbeđujući kratke uvodne napomene u ključnim temama“, navodi se u pismu Mekalistera Gojković.

Kako se dalje ističe, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn (bivši poslanici Evropskog parlamenta, prim. novinarke), „podržaće ovaj proces posredovanjem u dijalogu“.

„Uključićemo i poslanike EP-a, koji imaju dužnosti koje se odnose na (vašu) državu, u narednim rundama dijaloga. U posredovanju dijalogom, Kukan i Flekenštajn će sumirati domene u kojima je postignut konsenzus na kraju svakog dela agende, i dati sveopštu ocenu o segmentima u kojima je postignut konsenzus tokom završne sesije dijaloga“, ukazuje Mekalister.

Na kraju pisma izražava se uverenje da „međustranački dijalog može da bude najefektniji ukoliko političke grupe usvoje pristup koji je praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja“, i naglašava da bi pregovori bili vođeni u skladu sa pravilima „Četem hausa“.

Originalni izgled pisma pogledajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari