Kurije de Balkan: Lokalni otpor iz Kraljeva odzvanja po celoj Srbiji 1Foto BETAPHOTO gminfo (arhiva)

Predstavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva su postali ikone građanskog otpora koji se širi čitavom Srbijom, a oni „bez straha, bez stranke i bez lidera“ žele da izgrade društvenu alternativu ne samo naspram vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića već i naspram diskreditovane opozicije, prenosi danas francuski portal „Kurije de Balkan“ (Le Courrier des Balkans).

„Uprkos žuljevima, grčevima, snegu i ledenom vetru, oni su prepešačili za četiri dana 160 kilometara, kolika je razdaljina između Kraljeva i Beograda“, prenosi portal u opširnoj reportaži pod naslovom „Pobuna u Srbiji: Lokalni otpor iz Kraljeva odzvanja po celoj Srbiji“.

Oko deset aktivista Lokalnog fronta krenulo je 15. januara iz Kraljeva do glavnog grada kako bi učestvovali u komemorativnom maršu, obeležavanju godišnjice smrti Olivera Ivanovića, srpskog opozicionara na Kosovu, ubijenog pre godinu dana.

„Taj Ibarski marš je stavio u prvi plan srpske političke scene Lokalni front, organizaciju od oko 50 članova. Neki se čak pitaju da li bi iz tog lokalnog iskustva mogla da nastane nova politička snaga“, prenosi francuski portal.

Kurije de Balkan dodaje da je „priča o Lokalnom frontu počela skromno, osudama na društvenim mrežema na račun lokalne politike i teške ekonomske situacije“. Za oko 110.000 stanovnika kraljevskog područja, glavni poslodavac je bolnica. Oko 20.000 ljudi prima platu iz javnog sektora, a oko 5.000 iz privatnog, znajući da je za pet godina, oko 70 odsto privatnih radnih mesta uništeno.

Aktivisti su potom organizovali sastanke i demonstracije direktno optužujući Zorana Milojevića Zelju, šefa klana Kosovske Mitrovica, koji je postao „pravi gazda“ kraljevskog područja, na kojem se nalazi gotovo 20.000 raseljenih Srba sa Kosova, navodi portal.

Pošto to nije bilo dovoljno, Lokalni front je odlučio da se 2016. kandiduje na lokalnim izborima i tada je dobio pet odborničkih mandata u kraljevskoj opštini.

„Bili smo primorani da se pretvorimo u političku stranku, jer nam je bilo dosta da gledamo one za koje smo ranije glasali kako menjaju političke stranke tokom mandata i kako formiraju koalicije bez principa, što je rezultiralo zloupotrebom naših glasova“, rekao je Predrag Vostinić, inženjer mehanike.

Prema njegovim rečima, izbori nisu jedini način borbe protiv propadanje države, „gangrene koja izjeda korumpirane institucije“ i sprečava razvoj društva.

Lokalni front se pridružio protestima protiv vlasti „Jedan od pet miliona“.

„Pokušavamo da navedemo građane da uzmu život u svoje ruke, da se pokrenu i pomognu širenju plamena pobune“, rekao je Vladimir Slavković, slikar i osnivač alternativne pozorišne trupe „Grupa“. On je bio jedan od učesnika marša do Beograda.

Učesnici marša su rekli da su im tokom pešačenja mnogi građani dolazili u susret i nudili im topli čaj, rakiju i hranu, i sa njima pešačili deo puta.

Ta organizacija sa „nepotkupljivim ljudima, koja se distancirala od političkih stranaka, uključujući i od opozicije, dobija sve veću poplarnost“, naveo je portal i dodao da ih od tada mnogi drugi gradovi pozivaju da dodju i podrže njihove proteste.

Već imaju saradnju sa pokretima u Nišu, u Beogradu sa „Ne davimo Beograd“. Takodje imaju saradnju s pokretima u regionu, u Zagrebu i Skoplju, naveo je portal.

Oni žele da ponude treći izbor građanima, a to nije ni Vučićev režim, niti Savez za Srbiju, alijansa opozicionih stranaka.

„Uspostavljamo platformu Gradjanski front sa ljudima koji dele ideje solidarnosti, društvene pravde, sigurnosti, borbe protiv nacionalizma, privatizacije institucije i pljačke lokalnih reursa“, rekao je Vladimir Marović, profesor filozofije u srednjoj školi u Krajevu, i ideolog te grupe.

Na pitanje o političkoj opredeljenosti, Marović je bez oklevanja odgovorio „socijalistička demokratija“.

„Želimo participativnu demokratiju. Cilj je probuditi duh ljudi, osloboditi informaciju, slušati građane kako bi u naredne tri do pet godina izgradili institucije i funkcionalnu državnu administraciju, sistem u kojem će se zakoni primenjivati pod strogom kontrolom građana. Mi se borimo da se naša deca više nikada ne plaše policajaca ili sudija“, dodao je Marović francuskom portalu Kurije de Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari