Kurti: Albanija i Kosovo ubuduće zajedno više da rade na položaju Albanaca iz preševske doline 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, tokom sastanka sa predsednikom opštine Preševo Šćiprimom Arifijem, da Albanija i Kosovo „ubuduće treba više zajedno da rade na unapređenju položaja Albanaca, naročito onih koji žive u preševskoj dolini“.

Kurti je tokom prvog zvaničnog sastanka nakon kosovskih izbora sa Albancima iz Preševa i Bujanovca rekao da institucije Kosova i Albanije ubuduće treba da budu više posvećene Albancima koji žive u drugim zemljama i da se zajedno više za njih zalažu, „u cilju povećanja zaposlenosti i smanjenja imigracije, povećanja kvaliteta obrazovanja i ostvarenja ljudskih i manjinskih prava“.

On je ocenio da će pobeda Samoopredeljenja na izborima „dovesti do ispunjenja istorijskih napora Albanaca za ostvarivanje dostojanstvene politike ravnopravnosti“ i dodao da to „već može da se oseti na svim poljima“, preneli su prištinski mediji.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi je na sastanku u Prištini ocenio da „rezultati glasanja na poslednjim izborima na Kosovu pokazuju da se povećava poverenje građana u politiku promene“, kao i da je to „dobra stvar i za Kosovo i za sve Albance“.

U prvoj zvaničnoj poseti Prištini nakon izbora 6. oktobra bili su i zamenik predsednika opštine Preševo Armend Aliu, kao i predsednik bujanovačkog ogranka Alternative za promene Arben Pajaziti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari