Gradonačelnik Preševa: Kurti deli Preševsku dolinu, u Srbiji smo građani drugog reda 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi optužuje premijera Kosova Aljbina Kurtija da je podelio politički spektar u Preševskoj dolini.

„Na sastanke koje (Aljbin Kurti) održava u Prištini, on me nikada ne poziva kao lidera najveće stranke, kao lidera Preševa. Čuo sam jednog dana izjavu da je javno rečeno da sam pozvan. Nisam pozvan. Ne samo u ovom procesu parlamentarnih izbora, nego ni u poslednje dve godine nisam bio pozvan. Naprotiv,tražio sam da se sastanemo, što je Kurti ignorisao“, kaže onu intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress.com

Ocenjuje da Kurti u cilju povećanja politićke moći u Preševskoj dolini i „da bi se osvetio Ediju Rami, jer ono što nas je ujedinilo je sporazum iz Tirane, on je umešao i svoje sluge – Arditu Sinani i Šaipa Kamberija, imenjujući Sinani za savetnika za Preševsku dolinu a zatim podržavajući Kamberija za parlamentarne izbore. Bivšeg predsednik Nacionalnog saveta Albanaca je imenovao za savetnika Besnika Bisljimija“.

Kazao je da građani Preševske doline nisu imali nikakve koristi od tri miliona evra koliko je vlada Kosova izdvojila kao pomoć Dolini i da je bilo korupcionaških afera.

„Dokazali smo, ima svedočenja, ima dokumenata, ima toka novca, ima ekskluzivnih korisnika, građani Preševske doline nisu imali koristi, postoje isključivi korisnici, koji pripadaju Kamberiju i Sinani, odnosno Kurtiju. Postoji slučaj koji je u Specijalnom tužilaštvu, koji je pod istragom“, kazao je Arifi.

Kazao je da zbog situacije na severu Kosova, Srbija nije finansirala ni jedan projekat za Dolinu.

„Mi smo građani drugog reda u Srbiji, nismo građani istog reda. I na skupštinskom nivou se protiv nas i dalje koriste uvredljive reči, prepoznaju nas kao zajednicu, koja je ovde zaratila sa njima i sada stalno pokušavaju da se osvete. I u ovoj 2023. godini imali smo najmanje ulaganja iz Srbije, jer nisu finansirali projekte“, navodi on.

Dodaje da Samoopredeljenje ima pristup Preševskoj dolini koji vodi ka više podela i koji odgovara politici te stranke.

Kao primer navodi u pokušaje uticaja i učešća Samoopredeljenja na izborima u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori i da se u svom delovanju ponašaju po maksimi „zavadi pa vladaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari