Kurti razgovarao sa belgijskim premijerom 1Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ERMAL META

Premijer Kosova Aljbin Kurti je susretom sa premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom danas počeo zvanične sastanke u Briselu, na svom prvom putovanju od stupanja na dužnost.

„Počeo sam dvodnevnu posetu Briselu, sedištu EU institucija, bilateralnim sastankom sa premijerom Belgije Aleksanderom de Kroom“, napisao je na Tviteru kosovski premijer, dodajući da je istakao „posvećenost EU i pozvao na viznu liberalizaciju“.

Dvojica premijera su se, kako je naveo Kurti, dogovorili da povećaju ekonomsku saradnju.

Kurti je potom razgovarao sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim kome je predstavio planove za povećanje proizvodnje, poboljšanje kvaliteta i oživljavanje sela.

„Takođe smo zatražili podršku za ubrzavanje pristupa Kosova pretpristupnoj pomoći za ruralni razvoj (IPARD)“, naveo je na Tviteru kosovski premijer.

Sa Kurtijem su u Briselu i prvi zamenik premijera Besnik Bislimi i ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc.

Kako je najavljeno, Kurti će se danas sastati i sa evropskim komesarom za pravosudje Didijeom Rejndersom, komesarkom za energetiku Kadri Simson i izvršnim potpredsednikom EK za ekonomiju Valdisom Dombrovskisom.

Kurti bi tokom dana trebalo da se sastane i sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Za sutra su najavljeni sastanci sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Kurti je juče, uoči puta za Brisel, imao onlajn sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Tokom posete Briselu, Kurti će se sastati i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Očekuje se da će na sastancima pažnja biti posvećena temi vakcinacije protiv korona virusa, gde Kosovo do sada ima problem i gde EU planira da pomogne, kao i pripremama za nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Kurti će danas večerati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari