Kurti: Gaši smenjen zbog izjava OVK 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti otpustio je političkog savetnika Škeljzena Gašija ubog izjava o zločinima OVK nad Srbija, a na svom Fejsbuk nalogu objasnio da je to učinio, jer su njegove jučerašnje izjave imale posledice na rad vlade, javlja Kosovo Onlajn.

Kurti je rekao kako misli da je bolje da debatu u koju je umešan, Gaši ne vodi sa pozicije njegovog savetnika i zahvalio mu na doprinosu, ističući da ceni kritičko mišljenje.

„Postoji toliko mnogo stvari oko kojih se slažemo u sadašnjosti, postoje i stvari iz prošlosti oko kojih se ne slažemo. Gospodin Gaši nije lak sagovornik. Naučio sam to iz ove situacije“, napisao je Kurti.

Prištinsksi Ljajmi objavio je ranije danas da je Kurtijevo Samoopredeljenje 2015. organizovalo proteste sa zahtevom da se razreši ministar tadašnji kosovski ministar Aleksandar Jablanović jer je, navodno, vređao žrtve rata, a silovane žene negirale srpske zločine na Kosovu. Taj dnevnik na albanskom jeziku podseća da su tada protesti prerasli u nasilje nad policijom i institucijama, da je na desetine pripadnika kosovske policije i aktivista povređeno, sve dok cilj nije postignut i Jablanović nije otpušten, navodi Kosovo Onlajn.

Oni podsećaju na izjavu koju je dao savetnih kosovskog premijera Škeljzen Gaši u kojoj je naveo da je Oslobodilačka vojska Kosova počinila ratne zločine nad srpskim civilima, kao i da je izveštaj Dika Martija tačan, jer je na Kosovu ubijeno 1.000 srpskih civila i da je ubistva izvršila OVK.

Prema pisanju tog dnevnika, takva izjava Kurtijevog savetnika brzo je postala aktuelna vest u srpskim medijima, jer je izazvala snažne reakcije u političkom spektru na Kosovu, ali i u javnom mišljenju. Navodi se da, sa druge strane, aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti nije do sada preuzeo bilo kakve korake po pitanju takvog stava Gašija, a izostala je čak i izjava. Kaže se da su Gašijevu smenu ili ostavku tražili i pojedini visoki zvaničnici, zastupnici i bje ranije danas portal Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari