Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je večeras da na Kosovu nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja jer su institucije kako je naveo, preduzele sve potrebne mere za prevenciju korona virusa.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo „primer u regionu za sprečavanje širenja pandemije korona virusa“.

„Imali smo i imamo socijalnu i gradjansku disciplinu zbog koje danas na Kosovu nemamo više od 20 zaraženih ljudi, od kojih samo jedan 77-godišnjak nosi masku sa kiseonikom. Dvojica zaraženih su juče puštena na kućno lečenje u izolaciji“, rekao je Kurti.

Komentarišući zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija o proglašenju vanrednog stanja, Kurti je rekao da nadležne institucije situaciju drže pod kontrolom i da je uveren da nema potrebe za uvodjenjem vanrednog stanja.

„Na sastanku Saveta bezbednosti predloženo je da se proglasi vanredno stanje. Ovaj zahtev mi je bio nerazuman, nelogičan, nepotreban. Predsednik je insistirao da nastavimo sa proglašavanjem vanrednog stanja i čekamo odgovor Skupštine na taj zahtev“, naveo je Kurti.

Govoreći o smenjivanju ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua, iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), Kurti je rekao da je Veliu bez ikakvih dokaza i izveštaja nadležnih organa rekao da se broj ljudi zaraženih korona virusom povećava iz sata u sat što je, kako je ocenio, neodgovorno.

„Na pitanje novinara da li se zalaže za proglašavanje vanrednog stanja, bivši ministar je potvrdno odgovorio. To je nedopustivo i nisam imao izbora nego da razrešim bivšeg ministra Veliua s funkcije. Obavestio sam predsednika DSK i tražio da predlože drugo ime“, rekao je Kurti.

Ocenio je da je Veliu izjavama i ponašanjem izvršio „dvostruku izdaju: Vlade čiji je član i kosovske policije“.

„Biti ministar unutrašnjih poslova i tražiti proglašavanje vanrednog stanja, samo po sebi znači poniziti kosovsku policiju“, rekao je Kurti.

Upitan da li je iznenađen odlukom Predsedništva DSK da se u Skupštini traži izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi, Kurti je rekao da je dugo u politici da bi ga tako nešto moglo iznenaditi.

Rekao je za predsednika DSK Isu Mustafu da nije poštovao koalicioni sporazum kada je, protivno sporazumu, juče bez konsultacija s njim predložio uvodjenje vanrednog stanja.

„Mi smo u koaliciji s Demokratskim savezom Kosova i želimo koaliciju s njima. Ne mislim da DSK treba da se identifikuje sa ponoćnom izjavom jednog bivšeg ministra koji takav stav nije izneo na unutrašnjim sastancima, a posle je nastupio protiv premijera“, kazao je Kurti.

Odbacio je optužbe da je „anti-američki“ orijentisan, navodeći da je za premijera izabran „u zemlji koja je najviše vezana za SAD“.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa večeras je izjavio da će od Skupštine Kosova zatražiti izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija, iako mu je DSK koalicioni partner, zato što nije ukinuta taksa na robu iz Srbije i BIH – što je zahtev SAD, kao i zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma.

Mustafa je novinarima posle sednice Predsedništva DSK rekao da su razmotrili „dovodjenje u opasnost odnosa Kosova sa SAD“ odlukom Kurtija da taksa ne bude ukinuta, i da su glasanje o poverenju tražili i zbog odluke premijera da smeni ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua, člana DSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari