Kurti: Nije odbijena ponuda, treba analizirati sve u vezi sa američkim gasom 1foto EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer Kosova, Aljbin Kurti izjavio je danas da je u vezi sa izgradnjom infrastrukture na Kosovu za američki gas, za koji se očekuje da će doći iz Grčke preko Severne Makedonije, kao energiji za buduće generacije, potrebna briga i analiza svih okolnosti.

Na pitanje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o dilemama i medijskim navodima koje prate taj projekat, Kurti je na sednici Skupštine Kosova rekao da je sa američkim MCC-om održano više od deset sastanaka i radionica kako bi se videli modaliteti za implementaciju.

„U više od deset sastanaka i radionica održanih sa MCC-om detaljno smo razgovarali o dizajnu projekata, kojima će se delimično podržati izgradnja gasne infrastrukture, a koja će biti korišćena i za druge namene, kao što je ulaganje u distribuciju i razvoj sposobnosti skladištenja“, rekao je on.

„Konkretno – koliki bi bili ukupni troškovi, koji deo bi bio garant i koliko bi trebalo da uzmemo kredita kao država“, precizirao  je Kurti.

Dodao je da se razgovaralo i o tome ko bi upravljao i gradio elektranu, koji bi uslovi i kakve implikacije imala proizvodnja električne energije iz gasa, kao i o tarifama koje bi plaćali građani i preduzeća.

„Takve odluke definišu energetski sektor za buduće generacije, pa smo posvećeni prikupljanju svih podataka za donošenje ispravnih odluka. Za nas ovo nije odlaganje, za takve odluke je potrebna odgovornost i ozbiljnost. Tako velike odluke ne donose se slučajno niti brzo“, rekao je Kurti.

Kazao je da nema istine u navodnim diskusijama o ruskom gasu za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari