Kurti u pismu Tačiju: Konsultacije sa strankama nemaju nikakvog osnova u Ustavu Kosova 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

 Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti posle susreta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem uputio mu je pismo u kojem je poručio kako konsultacije sa predsednicima drugih stranaka nemaju nikakvu ustavnu osnovu.

Na početku pisma Kurti je napisao da mu je drago što su se danas sreli i što je Tači tokom susreta nekoliko puta ponovio spremnost za poštovanje Ustava i ustavne prakse.

„U vezi sa vašim informacijama da vršite ‘konsultacije’ sa liderima drugih političkih stranaka nemam ni ovlašćenja niti želju da vam predlažem kako da organizujete vašu dnevnu agendu, ali želim da istaknem svoj stav da takve konsultacije nemaju nikakvog osnova u odredbama Ustava Kosova“, naveo je Kurti.

On je u pismu izrazio spremnost da budu u stalnom kontaktu u vezi sa borbom protiv korona virusa i sa „vašom obavezom da raspustite Skupštinu Kosova nakon izglasavanja nepoverenja (kosovskoj Vladi)“.

Kurti je od predsednika zatražio da se komunikacija između dve institucije obavlja isključivo pismenim putem.

I pravni stručnjaci na Kosovu smatraju da je namera predsednika da sazove predstavnike stranaka na konsultacije pre nego što od pobednika izbora – pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija – zahteva ime novog mandatara, neustavna.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani smatra da Tači u prvom pokušaju nema pravo da pozove predstavnike svih stranaka, jer time izražava predrasudu da pobednik izbora pokret Samoopredeljenje neće moči da obezbedi mandatara za sastav nove Vlade.

„On (sastanak sa liderima svih stranaka) može održati jedino kada bude dobio pismenu odluku od pobedničke stranke da odustaje od ustavnog prava. Ta strana je u ovom slučaju pokret Samoopredeljenje kao pobednik izbora“, kazao je Hasani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari