Lavrov i Dačić položili vence pred Spomenik Crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO

Šefovi diplomatija Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, danas popodne su na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine položili vence pred Spomenik Crvenoarmejcu i upisali se u memorijalnu knjigu.

„Neka je večna slava oslobodiocima Beograda. Predano ćemo čuvati od zaborava istinu o Drugom svetskom ratu i antifašističke tradicije“, napisao je Lavrov u spomen-knjizi, ptrenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je napisao: „Ove godine slavimo 75-godišnjicu pobede nad fašizmom, koja je izvojevana herojskom borbom srpskog naroda i nepobedivih boraca Crvene Armije, koji su daleko od svoje domovine, zajedno sa našim hrabrim borcima, dali svoje živote za oslobođenje Beograda i naše zemlje“.

Lavrov je danas tokom jednodnevne posete Srbiji u Beogradu razgovarao s Dačićem i s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine su sahranjena 2.944 borca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac sovjetske Crvene armije. U zajedničkoj grobnici sahranjen je 1.381 borac NOVJ i 711 boraca Crvene armije. Svi su poginuli oktobra 1944. godine u borbama za oslobođenje Beograda od nacističkih okupatora. U središtu groblja je skulptura Crvenoarmejca, rad vajara Antuna Augustinčića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari