Ako može mađarski ministar, što ne bi i Dačić: Hoće li šef srpske diplomatije uskoro u Moskvu? 1Lavrov i Dačić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Vest da Rusija i Srbija dogovaraju posetu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Moskvi, prošlog petka prošla je naopaženo, ali se na nju vredi vratiti budući da se sa sigurnošću ne može reći da do Dačićevog puta neće doći.

Posetu je najavio niko drugi do šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, podsećajući da je Zapad sprečio njegovu posetu Beogradu u junu prošle godine, kada su pojedine države zabranile prelet aviona od Moskve do Beograda.

Rusija i Srbija dogovaraju posetu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Moskvi, poručio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, podsećajući da je Zapad sprečio njegovu posetu Beogradu u junu prošle godine, kada su pojedine države zabranile prelet aviona od Moskve do Beograda.

Ne znam da li će to izazvati nove bezobrazne zahteve Zapada da Dačić ne putuje u Rusiju, u svakom slučaju imamo takav dogovor, dodao je on, a preneo je Sputnjik.

Dogovorio sam se sa Dačićem, mojim dobrim, starim prijateljem, da u ovoj situaciji on dođe u Rusiju. Očekujem ga kad odabere datum koji mu odgovara, rekao je Lavrov u onlajn brifingu za medije.

A kad smo kod datuma, Dačić, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa da li je istina da je poseta u pripremi, hoće zaista i kada otići, zašto je taj put bitan i kako će biti izveden s obzirom na situaciju u kojoj Beograd od početka agresije Rusije na Ukrajinu pokušava da stvori sliku svoje političke neutralnosti.

Sagovornici Danasa smatraju da smo preko Lavrovljeve izjave saznali da se odnosi dve zemlje normalno odvijaju, ali ispod radara javnosti, te da je Dačićev put u Moskvu realna mogućnost, ali će se prolongirati što je duže moguće.

Dragoslav Raseta, istraživač Novog trećeg puta, za Danas kaže da se nakon neuspešne realizacije posete Lavrova Beogradu, jasno povećava pritisak na Srbiju da nastavi da održava bliske odnose sa Rusijom.

– Ovoga puta Lavrov se nada da će biti uspešniji kroz direktno pozivanje ministra Dačića i obraćanje lideru partije koja je naklonjenija i ima više razumevanja za rusku poziciju, jer do sada je predsednik Srbije relativno uspešno formirao sanitarni koridor prema Rusiji, kada je reč o održavanju diplomatskih odnosa – ukazuje ona.

Kako dodaje, ovakve pozive će biti teže izbeći bez gubitka političkog kapitala s obzirom da je javno mnjenje u Srbiji i dalje naklonjeno Rusiji i percipira je kao saveznicu.

– Sa druge strane Moskva želi da pokaže stabilnost nakon pobune Prigožina i pred sam NATO samit – kaže on.

Na pitanje da li Dačićev odlazak zavisi samo od njega, odgovara da ne veruje, i zato misli da će se poseta prolongirati što je duže moguće.

A Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji, samtra da je odlazak Dačića u službenu, a moguće i zvaničnu posetu Moskvi potpuno izgledna stvar i realna mogućnost.

– Ako može mađarski ministar Sijarto, zašto ne bi mogao i srpski ministar spoljni poslova da ide u posetu Moskvi. Tokom aprilske posete Sujarto je još potpisao i neke sporazume među kojima je najznačajniji o snabdevanju ruskim energentima, a posebno gasom preko balkanskog gasovoda. Mađarska uostalom održava na svim nivoima veoma tesne odnose sa Rusijom, uprkos njenog članstva u EU I NATO-u, čak se javlja kao ruski lobista i država koja može da blokira ili da odloži neke mere Unije prema Rusiji – objašnjava on.

Ako je tako, a tako jeste, kaže, onda se nameće logično pitanje zašto srpski MIP ne bi mogao u posetu Moskvi?

– Ako Brisel ne može da spreči članicu kako će Srbiju sprečiti? Da, Srbija je kandidat za EU, „na evropskom putu „, pa se nameće pitanje, ako Srbija nije uvela ni jednu jedinu sankciju iz 11 paketa evroskih sankcija, može li i hoće li EU sprečiti Dačićevu posetu? Koga Brisel treba da disciplinuje? Preko Moskve i Lavrovljeve izjave saznajemo ono što smo sve vreme tvrdili da se odnosi dve zemlje normalno odvijaju, ali donekle ispod radara javnosti zbog masovne ruske invazije na Ukrajinu – zaključuje Đukić.

Podsetimo, predsednik Srbije rekao je u poslednjem obraćanju javnosti da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok bude mogla dok bude mogla, i dok bude izdržala.

“Do sada smo izdržali. Do sada su se naše odluke pokazale dobrim, da li ćemo da izdržimo ili ne, ja neću da se zaklinjem, za razliku od drugih”, rekao je Vučić za TV Prva.

On je rekao da “vodi nezavisnu politiku, u interesu države i naroda i da će tako nastaviti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari