Lavrov: Sprema se poseta Ivice Dačića Rusiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Rusija i Srbija dogovaraju posetu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Moskvi, poručio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, podsećajući da je Zapad sprečio njegovu posetu Beogradu u junu prošle godine, kada su pojedine države zabranile prelet aviona od Moskve do Beograda.

Dogovorio sam se sa Ivicom Dačićem, mojim dobrim, starim prijateljem, da u ovoj situaciji on dođe u Rusiju. Očekujem ga kad odabere datum koji mu odgovara, rekao je Lavrov u onlajn brifingu za medije.

Ne znam da li će to izazvati nove bezobrazne zahteve Zapada da Ivica Dačić ne putuje u Rusiju, u svakom slučaju imamo takav dogovor, dodao je on, prenosi Sputnjik.

Lavrov se osvrnuo i na njegovu neuspešnu posetu Srbiji prošle godine, dodajući da je Zapad sprečio da on doputuje u Beograd i da nema razloga „da se ljuti na srpske vlasti“.

Rusija je zahvalna Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na otvorenosti za kontakte sa ruskom stranom.

Lavrov je naveo da je Rusija solidarna sa srpskim narodom u odbrani rezolucije 1244 i svih principa koji su usaglašeni u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Moskva ima redovne kontakte sa Beogradom po tom pitanju.

On je poručio Zapadu „da ne treba da brine o nacionalnim interesima Rusije kada je reč o pokušaju pobune 24. juna“.

Rusija je uvek iz svake nevolje izlazila jača, tako će biti i ovog puta, rekao je Lavrov i istakao da se pobuna u Rusiji teško može nazvati drugom reči osim „nevolja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari