Lavrov i Vučić o vakcinama, Srpskoj i Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Nabavka ruskih vakcina, podrška Dejtonskom sporazumu i potvrđivanje savezništva sa srpskim vlastima u vezi sa kosovskim problemom biće glavne teme današnjih razgovora ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i predstavnika zvaničnog Beograda, predvođenog predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

To kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, govoreći o današnjoj poseti Lavrova Beogradu.

Naši izvori ne isključuju ni mogućnost da će tom prilikom biti najavljena „poseta na najvišem političkom nivou – ili predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ili Vučića Rusiji“.

Prema mišljenju diplomata, Rusija će biti spremna da obezbedi „značajne količine vakcina“ i Srbiji i Republici Srpskoj, u znak „solidarnosti u borbi sa pandemijom,“, a što se tiče Kosova, očekuje se da Lavrov ponovi stav da će Rusija prihvatiti svaki sporazum koji bi međusobno postigli Beograd i Priština.

Podsetimo, poseta šefa ruske diplomatije prvobitno je bila najavljena za 28. oktobar, ali je odložena jer je Lavrov bio u samoizolaciji, zbog kontakta sa osobom zaraženom kovidom.

Pojedini izvori Danasa tvrdili su tada da je Sergej Lavrov bio pozvan u Srbiju kada je zvaničnom Beogradu postalo jasno da Putin neće u oktobru posetiti Srbiju, što je Vučić u više navrata zvanično najavljivao još od juna.

Spekulisalo se, takođe, da je Kremlj prihvatio takvu molbu li da je uslov bio da se ubrzo otvori ruska vojna kancelarija u Beogradu, „što je ponuda koju Vučić u takvim okolnostima nije mogao da odbije“.

Dan uoči dolaska šefa ruske diplomatije predsednik Srbije razgovarao je u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kako je juče saopšteno sa Andrićevog venca, Dodik je obavestio Vučića „o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahteve i molbe Republici Srbiji“.

Vučić je između ostalog kazao da odnosi Srbije i BiH „mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost“, kao i da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz RS, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS.

Predsednik Srbije je naglasio i da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj, poslednji put u iznosu od 20 miliona evra, te da će „nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške narodu u RS“.

Povodom Dejtonskog sporazuma, Vučić je naveo da je taj sporazum moguće promeniti „samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahteva da se prekine s pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je RS ustavna kategorija BIH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu“.

Diplomate ističu da susret Vučića i Dodika treba protumačiti između ostalog kao njihovu zajedničku reakciju na nedavnu raspravu vođenu na sednici Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog kongresa, na kojoj su pojedini učesnici tvrdili da „Dejtonski sporazum više nije efikasan“.

Plan i program

Ministra spoljnih poslova Rusije će danas (utorak) na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekati šef srpske diplomatije Nikola Selaković. Predsednik  Vučić i ministar Lavrov prisustvovaće ceremoniji paljenja večne vatre i položiti vence na Spomenik „Večna vatra“. Potom će Vučić i Lavrov obići će Hram Svetog Save i položiti cveće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja. Tom prilikom Lavrov će pročitati pismo predsednika Rusije povodom završetka radova na Hramu. Sastanak ministara Selakovića i Lavrova u Ministarstvu spoljnih poslova planiran je za 14 časova. U 16.30 časova predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Rusije sastaće se u vili „Mir“. Nakon sastanka, u 17.30 časova planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika, saopšteno je iz Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari