Lazarević: Isti članovi naše delegacije vrte se od 90-ih 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

U Briselu se danas (četvrtak) nastavlja dijalog između Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije.

Prema navodima medija, prištinsku delegaciju čini zamenik premijera Kosova Driton Seljmanaj i šef kosovske delegacije u radnoj grupi za pitanja nestalih Ibrahim Makoli. Skender Hiseni, koji je postavljen za koordinatora za dijalog Beograda i Prištine, takođe je pominjan kao član delegacije,

Srpsku delegaciju predvodi direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, a pored njega u Brisel je otputovao i komesar za migrante Vladimir Cucić, te državni sekretar u MSP i predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević kaže za Danas da je u razgovore uneta nova dinamika, ne samo zato što dve godine nije bilo vidljivog zvaničnog dijaloga, sa izuzećem priprema pod Grenelovom palicom u ambasadi SAD za ono što su oko njega nazivali „grand deal“. Prema njenim rečima, nova je pre svega zbog tempa koji sad diktira evropska strana, a to su Nemačka i Francuska uz podršku vlada zapadnoevropskih zemalja, verovatno i elemenata iz SAD-a.

– Ubrzaniji tempo nameće i pretpostavku u to da Evropa ima jasna očekivanja ishoda ove nove faze razgovora. Nešto od toga je poznato: nisu pristalice nikakve etničke podele, razmene teritorija, te za njih uvlačenje „granica“ na sto može da dođe u obzir samo kao „demarkacija“ koja je neizbežna i neophodna u situaciji kada zemlje potpisuju uzajamni dogovor. Upravo je to bio razlog da ne podrže doskorašnju Grenelovu inicijativu sa Vučićem i Tačijem, a najverovatnije i razlog za svoje požurivanje na izradi novog sporazuma istog trenutka kada je Grenelova inicijativa propala – ukazuje Lazarević.

Sa izuzetkom pet zemalja u EU, Kosovo je za njih priznato, a od Srbije kada kažu „normalizacija odnosa“ očekuju da to i ona učini, odnosno da se unesu izmene preambule srpskog ustava, dodaje naša sagovornica.

– Ako se izuzme „otkriće“ da se poslednjih nekoliko godina razgovaralo, odnosno zagovaralo kako i gde „povući etničko razgraničenje“, ostalo je već viđeno kroz Briselski dijalog. Bez obzira na politički okvir koji svakako otkriva odnos snaga i karakter razgovora, a najvažnije ishoda, mene bi uvek zanimao i profil eksperata – ko su stručnjaci koji dogovaraju konkretne mere, detalje dogovora koji se potpisuju između dve strane. I po profilu tih stručnjaka ocenjujete ozbiljnost, odgovornost i zainteresovanost za interes države i naroda, života i boljitka građana. Juče sam videla listu koju je Marko Đurić predstavio kao ekspertsku delegaciju. „Ista ekipa“, i to već decenijama sa nekima, još od prvih godina devedesetih. Ne očekujem naravno da ćemo dobiti sporazume koji će ispravljati nedostatke prethodnog briselovanja, ili biti fontana potreba naroda i građana – navodi Lazarević.

Po njenom mišljenju, u narednim mesecima treba gledati kakve će poteze vući Vučić, čiji je manevarski prostor po pitanju Kosova drastično sužen i uz njega, sa koliko uticaja će Hašim Tači nastaviti takođe sa druge strane da upravlja, odnosno da vrši uticaj na kosovsku delegaciju, iako je i on veoma pogođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari