Lečić: Nećemo se priključiti nekoj drugoj stranci 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

U nedelju u 12 sati u Domu omladine održaćemo Glavni odbor na kome ćemo doneti odluku o našem daljem strateškom putu.

Pravni put za Demokratsku stranku nastavljamo, ali pošto nam je politički subjektivitet oduzet, i pošto DS nije naša kutija u kojoj boravimo, pobrinućemo se da nađemo nekakav oblik koji će nam omogućiti da budemo politički prisustni. Naša ambicija nije nikakvo priključivanje nekoj drugoj stranci, već samostalnio delovanje. Da li ćemo pred izbore praviti neke koalicije na ideološkoj osnovi socijaldemokratske i liberalne ideje, zavisiće od situacije u opoziciji i fer-plej dogovora oko izbora – kaže za Danas Branislav Lečić, isključeni član Demokratske stranke, objašnjavajući šta će bivši i otcepljeni članovi DS preduzeti nakon odluke Ministarstva za državnu upravi i lokalnu samoupravu da je Zoran Lutovac jedini legitimni predstavnik DS.

„U istoriji demokratskog višestranačja biće zabeleženo da je Zoran Lutovac prodao stranku Draganu Đilasu, a da je Aleksandar Vučić overio taj ugovor potpisom ministarke Marije Obradović. Time je Lutovac uništio nastojanja unutar DS da se odbrani demokratija, a Vučić je to već obavio u društvu. Ovo je zadnji ekser na kovčegu priče o Demokratskoj stranci. No ni ta odluka nas neće sprečiti da nastavimo borbu. To što Dragana Rakić, Lutovčeva zamenica, misli da je vlasnica tog stana koji se zove DS, samo zato što je taj krčag dat njima na raspolaganje, ne znači da se mi nećemo boriti za naše demokratske principe, jer to nam pripada“, napominje Lečić i dodaje da oni ne mogu biti vlasnici ideje i truda koji su uložili ljudi od osnivanja DS do danas.

Sagovornik Danasa kaže da je cirkus apsolutizma i isključivosti koji je počeo sa Zoranom Lutovcem na čelu i njegovom zamenicom Draganom Rakić sada dobio verifikaciju i da je Vučić izabrao ko mu je „odgovarajuća opozicija sa 0,4 odsto“.

„Jasno je da smo mi opasnost i Vučić to vrlo dobro zna i odlično je reagovao. Ni ja, kad bih bio apsolutista, ne bih bolje učinio, izabrao bih svoju benignu opoziciju koja ne može ništa da uradi. Pitanje je samo zašto je pet meseci teza Lutovca i ekipe bila da smo mi vučićevci. Ko je tu sada Vučićev i gde su dokazi za ono što su tvrdili? Ovde se radi o klopci u srpskoj politici koja se bazira na dve isključivosti, ili si Vučićev, ili si Đilasov. A ja tvrdim da i jedno i drugo nema nikakav domet. Mi hoćemo da pronađemo treći put, da budemo jaka i snažna socijaldemokratska ideja koja će okupitu sve građanske inicijative i sve ljude koji hoće demokraiju u zemlji“, zaključuje u razgovoru za Danas Branislav Lečić, dodajući da postoji mogućnost delovanja i kao grupe građana. Nije želeo, međutim, da otkrije da li bi se ta nova opcija mogla zvati „Peti oktobar“, jer, kako kaže, o svim opcijama će odlučivati Glavni odbor u nedelju, 28. februara.

Učesnici u dijalogu

Lečić kaže da će opcija kojoj on pripada svakako učestvovati u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije i da su oni već deo najmnogobrojnije opozicije koja broji 12 subjekata, a među kojima su Nova stranka, Tadićeva SDS, Jedan od pet miliona… Napominje da su mnoge opcije pred bivšim demokratama koji su i osnivali Demokratsku stranku i da se o tim opcijama razgovaralo na „nekoliko predsedništava“ koja su održana. Kako navodi, neko može da im oduzme stranku, ali ne i demokratske principe koje su do sada zastupali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari