Liht: Bolja ekonomska saradnja sa Kosovom nego sa Rusijom 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Srbija mnogo veću ekonomsku saradnju ima sa Kosovom, nego sa Rusijom. To su činjenice, to možete proveriti ciframa, istakla je Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

„Pogledajte kako izgleda saradnja dve privredne komore. Pogledajte kako izgleda taj naš izvoz na Kosovo. Pogledajte koliko je stvari našim privrednicima, od poljoprivrednika do pružaoca usluga i tako dalje važno Kosovo kao tržište“, navela je Liht.

Ona je dodala da je na neki način tužno da se to negira, odnosno da zaboravimo do koje je mere razvoj tih odnosa važan za razvoj obe zemlje.

„U jednoj stvari se sigurno slažem sa Aleksandrom Vučićem, da je neophodan jedan istorijski dogovor. Ne volim da koristim trermin „istorijski“ jer se užasno mnogo zloupotrebljava, ali nama treba jedan društveni ugovor, koji bi bio od istorijskog značaja između ta dva i naroda, građana ta dva društva, koji će u stvari da se bazira na neophodnosti da u budućnosti sarađujemo mnogo ozbiljnije“, ocenila je Liht.

Prema njenim rečima, činjenica da nama rešenje i razrešenje, rasplitanje tog „kosovskog čvora“, kako je nazvan pre mnogo godina, u stvari predstavlja put napred, ne samo zato što to traži od nas Evropska unija, nego zato što je to zaista presudno u našem interesu jer jede resurse, jede vreme, a ništa dobro se ne događa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari