Ljajić: Nema uslova za izručenje radikala 1Foto: EPA/ BARBARA GINDL

Mi se nalazimo u pravnom vakuumu s obzirom da je naš sud doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša građanina koje je Hag optužio za nepoštovanje Suda, rekao je za Rasim Ljajić za Radio Slobodna Evropa.

Nikakva politička odluka ne može da anulira odluku suda izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, povodom objavljivanja poternice Tribunala za funkcionerima Srpske radikalne stranke Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.

Mi ne možemo da derogiramo sudsku odluku, ma kakva ona bila, bez obzira da li se slagali sa njom ili ne. Ne možemo napraviti nijedan korak koji bi značio poništavanje te odluke, poručio je Ljajić.

Što se posledica tiče, naglasio je on, sigurno da nije dobro da zemlja bude ponovo proskribovana kao strana koja ne sarađuje sa Hagom, iako ta ocena ne može da stoji, s obzirom da je 45 državljana Srbije koji su optuženi za ratne zločine izručeno Hagu.

Zato je teško u ovom trenutku osuditi Srbiju za nesaradnju sa Tribunalom, rekao je Ljajić.

Obaveza Srbije je, pre svega, da poštuje pravni poredak, kako domaći, tako i međunarodni. Mi smo do sada izvršili sve svoje obaveze prema Tribunalu i ovo je jedino preostalo pitanje, zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari