Ljubivoje Tadić: Bojkot stranke su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

U izbornoj noći krivio sam sebe što nisam preduzeo neke akcije koje sam planirao, ali razlika u glasovima je isuviše velika da je jedino poraz mogao da bude utešniji.

Bojkot stranke nisu nimalo naudile vladajućoj stranci, ali su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji. Ja im to neću zaboraviti, kaže u razgovoru za Danas Ljubivoje Tadić, dramski umetnik i odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad, upitan kako komentariše rekordno nisku izlaznost na izborima u toj beogradskoj opštini. Nova stranka takmičila se u Starom gradu na listi „Čuvamo Stari grad – ujedinjena opozicija“, koja je osvojila devet mandata.

* Za šta ćete se zalagati kao odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad?

– Prvo, za osnovnu tačku programa koalicije „Čuvamo Stari grad“, a to je da se pošalje poziv ostalim gradskim opštinama i Skupštini grada Beograda o vraćanju nadležnosti gradskim opštinama u Beogradu. To nije samo političko pitanje, to je pitanje građanskog vaspitanja i razumevanja. Građani mogu samo da protestuju zbog ruženja Kalemegdana, zbog buke, zbog trolejbuskih trasa, i drugih životnih problema, ali tu se njihove mogućnosti završavaju. Tu polazim od mojih principa, odgovornosti za druge a ne samo za sebe, o potrebi da se taj drugi čuje, i o najvažnijem nauku – nauku sporazuma.

* Izjavili ste da ćete predložiti da Stari grad postane „jedinstveni kulturni centar Beograda“. Očekujete li da će vladajuća većina, okupljena oko SNS, u vašoj opštini, podržati takav predlog?

– Predložiću vladajućoj odborničkoj većini i drugim odborničkim grupama da napravimo mapu kulturnog života Starog grada, da gradska opština Stari grad bude snažna podrška alternativnoj umetničkoj sceni, da je zastupa pred domaćim i inostranim institucijama i fondacijama. Jedna od lepota Starog grada jesu njegova umetnička scena i njeni dometi. Na potezu od Svetogorske ulice do Kalemegdana imamo narodne i međunarodne značajne ustanove kulture, a samo nekoliko ulica niže do Dorćola imamo niz scena, galerija i drugih prostora čiji stvaraoci imaju i te kako mnogo dara. Namera ove ideje je da i zvanična i alternativna scena imaju uslove za stvaranje vrhunskih dela.

* Kako gledate na početak radova na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu? Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da je to „istorijski dan za Beograd i Srbiju“?

– Predlažem čelnim ličnostima srpske i beogradske kulture da pročitaju i po mogućnosti urame govor Jovana Dučića iz 1935. godine „Kulturni zadaci našeg vremena“. Sada je sve mnogo gore i sa epidemijom i bez. Dobra i za nas aktuelna je misao čuvenog političara iz prošlog veka: „Ako nemamo kulturu, šta ćemo da branimo.“ Od drugih, ali i od sebe.

* Kako ocenjujete izuzetno loš rezultat koalicije „Nek maske padnu“ na parlamentarnim izborima u Srbiji?

– Znali smo za izborne uslove, ali smo izašli na izbore da se borimo. Mi nismo imali uslove i priliku ni za kakvu kampanju. Ja, kao prvi na listi jednog od favorita na lokalnim izborima u centralnoj beogradskoj opštini nisam dao nijednu izjavu, nisam rekao ni reč nijednim novinama, radio-stanici, a kamoli TV stanici. U tom smislu izbori 2020. su za mene noćna mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari