Lokalna udruženja osudila reakciju Vučića na podršku rektorke studentima 1Foto: Pixabay/Sakurayim

„Mi dolepotpisana udruženja, grupe građana i pokreti osuđujemo reakciju predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, na podršku rektorke Beogradskog unevirzitata, Ivanke Popović, legitimnim zahtevima akademske zajednice“, navodi se u saopštenju pokreta Jasno i glasno Požarevac, koje je potpisalo više lokalnih udruženja.

Smatramo da je takav govor nedostojan funkcije predsednika republike i bivšeg studenta UB.  Pre svega zato, što se može tumačiti kao napad na autonomiju Beogradskog univerziteta koju garantuje Ustav RS i koji moraju uvažavati svi predstavnici javne vlasti na čelu sa predsednikom republike“, navodi se u tom saopštenju. 
Oni ističu da bi predsednik Srbije u skladu sa ustavom, trebalo da izražava državno jedinstvo.
„Imajući ovo u vidu, smatramo da je on posebno odgovoran za ton, sadržinu i posledice izjava koje daje o građanima čiji je predsednik, bez obzira na političke i druge razlike. Zahtev za ocenu valjanosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog je apsolutno legitiman i Beogradski univerzitet je jedini nadležan da o tome donosi odluku“, ističu iz ovih udruženja. 
Oni podsećaju predsednika Vučića da je načelo akademske čestitosti u osnovama sistema obrazovanja i da nikakve relativizacije u tom smislu nisu dopuštene.
„Stoga takođe osuđujemo izjavu predsednika prema kojoj ministarsku funkciju može obavljati i osoba sa osnovnom školom. Jasno je da u demokratskom društvu pravo da bude imenovano na ministarsku i slične funkcije ima svaki državljanin pod jednakim uslovima, nezavisno od stečenog visokog obrazovanja i to je u osnovi demokratije. Međutim, ovakva zamena teza je ujedno i neprimerena predsedniku republike. Ovo iz razloga što bi eventualno pravnovaljano utvrđivanje postojanja plagijata narušilo ugled univerziteta, ministarstva i drugih institucija RS, te u celini predstavlja društveno štetnu pojavu, koja nesporno mora voditi političkoj odgovornosti“, kaže se u ovom saopštenju.
Oni ističu i da je pitanje valjanosti doktorskih disertacija i pitanje odbrane akademske čestitosti od interesa svih studenata, naučnog osoblja, ali i od opšteg interesa.
Akademska zajednica mora mnogo snažnije da digne glas u slučaju sumnje na narušavanje akademske čestitosti i preduzme one mere koje su u skladu sa načelom autonomije univerziteta, istovremeno stajući u odbranu akademskog znanja, akademske čestitosti i političke i svake druge odgovornosti za radnje koje su s tim u suprotnosti. Mi kao organizacije civilnog društa dajemo apsolutnu podršku celokupnoj akademskoj zajednici na očivanju sopstvenog ugleda i borbi za ustavom zgarantovanu autonomiju“, navode oni. 
Potpisnici ovog saopštenja su i GG Samo lokalno Bečej, UG Lokalna alternativa Vrbas i UG Građanski preokret Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari