LSV: Centralizacija najveći problem 1Foto: Logo

Ovaj projekat je od velikog značaja za unapređenje kapaciteta finansija lokalnih samouprava. Bez uspostavljanja kvalitetnog sistema javnih finansija, Srbija se ne može nadati približavanju Evropskoj uniji, saopštila je danas LSV.

Ipak, osim dobre volje Švajcarske, potrebno i da Srbija učini brojne korake u poboljšanju stanja u kojem se nalaze javne finansije lokalnih samouprava.

Nažalost, umesto da Srbija napreduje u ovoj oblasti, iz godine u godinu je sve gore.

Posle izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave 2015. godine, došlo je do dodatnog smanjenja učešća lokalnih samouprava u ukupnim javnim finansijama naše zemlje. Procene su da je to učešće sada niže od 10 odsto, dok je taj iznos u zemljama Evropske unije uglavnom između 30 i 40 procenata, ocenjuje LSV. Ovi podaci jasno ukazuju na strogu centralizaciju države, u kojoj su sve finansijske poluge u rukama centralnih vlasti, zakljulčuje ova stranka. Gradovi i opštine su postali siromašni prosjaci koji Beograd mole za svaki dinar.

Bez sistemskih izmena i finansijske decentralizacije, nemoguće je očekivati normalno funkcionisanje lokalnih samouprava, a tu ne mogu pomoći ni švajcarske institucije, navedeno je u saopštenju LSV.

Povezani tekstovi