LSV: Pojačati kontrolu prisluškivanja 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas MUP Srbije da pojača unutrašnju kontrolu svojih zaposlenih u sprovođenju tajnog nadzora komunikacije i utvrdi da li se mere tajnog snimanja preduzimaju isključivo u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

U saopštenju LSV traži da MUP, u skladu sa svojim ovlašćenjem i dužnosšću, pojača i kontrolu rada privatnih detektivskih agencija u skladu sa odredbama Zakona o detektivskoj delatnosti.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio javnosti sadržaj tajnog prisluškivanja, kao i pojedinosti iz svojih razgovora sa drugim ljudima, poslednjih dana se intenzivno polemiše o tome koga sve tajne i javne bezbednosne službe zakonito i nezakonito prisluškuju, čime se stiče utisak da smo svi u kući Velikog brata, ukazuje u saopštenju LSV.

Ta stranka upozorava da se danas „veoma lako može snimati ili prisluškivati svako ko razgovara na mobilni ili fiksni telefon, šalje nekome e-mail ili faks“, i da to mogu raditi tajne službe i policija.

Istovremeno, LSV navodi da policija godišnje bez sudskih naloga „proverava“ više desetina hiljada telefonskih brojeva, odnosno ispise brojeva mobilnih telefona i telefona sa kojih se zvalo, slalo SMS poruke i mesta, odnosno lokacije sa kojih su pozivi obavljeni. To stvara mogućnost „da se na taj način ‘iskontroliše’ barem još toliko telefonskih brojeva, što nije protivno zakonu, jer policija može od telekomunikacionih operatera tražiti i dobiti ispise telefonskih brojeva, kao i lokacije sa kojih se zvalo“, ocenjuje LSV.

Ta stranka ukazuje na tehničke mogućnosti prisluškivanja posredstvom mobilnih telefona i instaliranja posebnih softvera koji omogućavaju snimanje razgovora i čitanje SMS poruka, a mogu se podesiti tako da automatski javljaju prisluškivaču kad žrtva bira određeni broj.

Prisluškivanje je moguće čak i dok se telefon ne koristi za razgovor jer postoje programi koji mobilni telefon, preko mikrofona u telefonu, pretvaraju u uređaj za prisluškivanje, upozorila je LSV, navodeći da postoji aplikacija koja pomoću podataka sa GSM tornjeva dozvoljava praćenje položaja bilo kojeg telefona na geografskoj poziciji.

Danas je u slobodnoj prodaji moguće kupiti špijunske programe za presretanje SMS poruka i razgovora za manje od 150 evra ili parabolični mikrofon pomoću kojeg je moguće snimati razgovore do 200 metara udaljenosti za nešto više od 100 evra, ističe LSV.

Liga socijaldemokrata Vojvodine navela je u saopštenju da su i njeni članovi bili žrtve prisluškivanja i da je danas gotovo nemoguće sprečiti prisluškivanje.

„To je naročito teško kod tajnih službi u čiji operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija ne mogu ući ni svi zaposleni u tom obaveštajnom sistemu, što sa druge strane treba da bude prednost i da se restriktivan pristup prisluškivanju iskoristi za civilnu kontrolu rada tajnih službi preko njihovih pretpostavljenih“, upozorava u saopšštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari