LSV: Sednice po hitnom postupku urušavaju instituciju Skupštine Zrenjanina 1Foto: LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je nezadovoljna zbog nastavka prakse sazivanje sednica Skupštine grada Zrenjanina po hitnom postupku.

Predsednik gradske Skupštine Oliver Mitrović je za sredu 12. jun sazvao 27. sednicu svega 24 časa pre njenog održavanja, navodi se u saopštenju te stranke.

Razloge hitnosti obrazložio je „kašnjenjem u realizaciji projekata zainteresovanih investitora“.

Zrenjaninska vlast je, dodaje se u saopštenju, uvođenjem prakse sazivanje sednica po hitnom postupku urušila instituciju Skupštine grada, koja predstavlja temelj sistema lokalne samouprave.

Funkcionisanje Narodne skupštine Srbije bilo je i pod lupom Evropske komisije, koja je u svom izveštaju, između ostalog, navela i problem donošenja zakona po hitnom postupku.

Posle iznetih zaključaka Evropske komisije, reagovale su i predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić koje su najavile da će zakoni od sada biti donošeni u standardnoj proceduri, te da je praksa donošenja zakona po hitnom postupku prošlost.

Kako LSV ističe, jasno je da zrenjaninska vlast nije pročitala zaključke iz izveštaja Evropske komisije, niti su čuli stavove Maje Gojković i Ane Brnabić.

Pozivamo ih da se uozbilje i vrate Skupštini grada autoritet i snagu koje joj po Zakonu o lokalnoj samoupravi pripadaju.

Odbornici LSV uputiće pismo kancelariji Evropske komisije u Beogradu i upoznati ih sa načinom rada najvažnije institucije u Zrenjaninu.

„Ne želimo da bahatost lokalnih vlasti ostane neprimećena“, dodaju socijaldemokrate Vojvodine u svom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari