LSV: Predlog EU - nova izolacija Balkana 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine apeluje na poslanike Evropskog parlamenta i ministre zemalja članica, koji odlučuju u Savetu Evropske unije, da ne prihvate predlog odluke kojom je predviđeno da državljani zemalja izvan prostora Evropske unije više neće moći slobodno da putuju u zemlje koje su članice zone sporazuma iz Šengena.

U saopštenju LSV podseća da predlog ove odluke obuhvata i državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor, uključujući i države Zapadnog Balkana i previđa da građani, koji žele da putuju u neku od zemalja iz zone Šengena, moraju internetom da zatraže odobrenje i ukoliko im se put dozvoli, da plate taksu.

Nažalost, ovakva odluka će još više ojačati evroskepticizam koji postoji u našem regionu, a biće novi podstrek za
političare koji zastupaju vrednosti podela i etničkih barijera, upozorio je predsednik LSV Nenad Čanak.

Srbija teži ulasku u Evropsku unija. Našoj državi je mesto u zajedničkoj porodici naroda starog kontienta,napomenuo je Čanak, konstatujući da na našem putu ka punopravnom članstvu u EU je puno prepreka. LSV često ističe greške koje vlasti Srbije prave na tom putu. Česta su lutanja, neprincipijelnosti i izostanak istinske želje za implementacijom sistema vrednosti koji važi u Evropskoj uniji, ali sada želimo snažno da istaknemo da je predlog koji je upućen Evropskom parlamentu i Savetu Evropske unije pogrešan i da će loše uticati na integracione procese na Balkanu, kaže se u saopštenju.

LSV najavljuje da će pokušati da, preko poslanika Evropskog parlamenta, koji su članovi političkih partija sa kojim
blisko sarađuje, utiče na preispitivanje ove odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari