Lutovac: Naš pravni tim će se izjasniti 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Iako se očekivalo da će juče biti razrešena dilema o tome ko će ubuduće biti lider DS, odnosno hoće li Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u svoj registar političkih stranaka upisati ime Branislava Lečića, glumca i demokratu ili će u njemu ostati ime Zorana Lutovca, sadašnjeg predsednika DS, to se nije dogodilo.

Kako su juče preneli mediji, nadležno ministarstvo nema dovoljno činjenica na osnovu kojih bi moglo da utvrdi ko je zastupnik Demokratske stranke, pa je resorna ministarka Marija Obradović pozvala Zorana Lutovaca da dostavi dopunu dokumentacije.

Lutovac za naš list, na pitanje hoće li dostaviti dodatne dokumente, kaže da nije reč o dodatnoj dokumentaciji nego o izjašnjavanju pravnog tima DS.

– Ne dostavljamo mi nikakvu dodatnu dokumentaciju, nego se pravni tim DS prvi put izjašnjava na zahtev Ministarstva. Jedina zakonita odluka koju Ministarstvo može doneti jeste odbijanje zahteva bivših članova DS-a. Izbora u DS-u nije bilo jer nisu bili ni raspisani. Izbornu skupštinu zakazuje predsednik ili apsolutna većina članova Glavnog odbora. Ni jedno ni drugo se nije desilo. Ja izbornu skupštinu zakazao nisam, niti je to učinila apsolutna većina članova GO. To čak nije ni bilo na dnevnom redu GO. Prema tome, sve je nedvosmisleno jasno – navodi Lutovac.

Politička saga ko je na čelu DS počela je sukobom unutar partije jer je grupa članova bila, između ostalog, protiv članstva DS u nekadašnjem Savezu za Srbiju.

Deo grupe (Radoslav Milojičić, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić) su izbačeni iz stranke zbog, kako je navedeno u saopštenju DS, povreda Statuta i Etičkog kodeksa DS, pokušaja preotimanja stranke i nedoličnog ponašanja.

Oni su ipak, sa svojim istomišljenicima, krajem septembra, organizovali svoju izbornu skupštinu na kojoj je Lečić izabran za predsednika.

Lečić i njegova frakcija su 13. oktobra predali dokumentaciju za upis u registar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari