Macura: Ideološki ćemo biti centar 1Foto: dostajebilo.rs

Nakon što je krajem marta i početkom aprila došlo do cepanja poslaničke grupe Dosta je bilo, čiji smo članovi bili i nakon što smo formirali svoju poslaničku grupu Slobodni poslanici, oko nas se okupio veliki broj ljudi koji, kao i mi, nisu odustali od politike.

U tom smislu, shvatamo neophodnost da uskoro formiramo stranku. Naravno već smo razmišljali o imenu stranke i ona će biti u skladu sa ideologijom centra – kaže za Danas Tatjana Macura, šefica poslaničkog kluba Slobodni poslanici, ne želeći da otkrije ime nove stranke.

Ona napominje da proces formiranja stranke stranke nije jednostavan i zahteva dosta promišljanja na svakom koraku. „Zbog toga smo odlučili da ovaj vakuum period prevaziđemo formalizacijom našeg rada u formi udruženja građana čiji je krajnji cilj formiranje stranke. U narednih nekoliko dana ćemo javnosti predstaviti novu organizaciju koja će nedvosmisleno komunicirati kakva će njena politika biti u okviru nove stranke“, ističe Macura. Ona dodaje da srpski birači poručuju da su se zasitili stranaka opterećenih sujetama lidera koji nemaju kapacitet da se dogovore ni oko toga da li je recimo sneg beo, a iz procesa pregovora vešto isključuju ljude koji bi mogli napraviti dogovor i kompromis.

Na pitanje da li to znači da su oni, za razliku od DJB, spremni na kompromis i dogovor, Macura ističe da članovi kluba Slobodni poslanici smatraju da su neophodni razgovori o udruživanju na opozicionoj sceni Srbije, koja je odgovor na to gde se nalazi dobila na poslednjim beogradskim izborima. „Ovih dana razgovaramo sa svima, pokušavamo da nađemo najmanji zajednički sadržalac, određujemo priorite važne pre svega građanima, a ne liderima, članovima ili aktivistima opozicionih organizacija“ , ističe Macura.

Na pitanje da li je tačno da razgovaraju sa Zelenom ekološkom strankom – Zeleni Dejana Bulatovića, ona odgovara – razgovaramo sa mnogima.

Podsetimo, Glavni odbor DJB krajem marta iz ovog pokreta je isključio tri poslanika Nenada Božića, Vladimira Đurića i potpredsednika DJB Aleksandra Stevanovića. Iz DJB je ranije svojevoljno izašla LJupka Mihajlovska. Nakon odustajanja od kandidature za predsednika DJB iz pokreta je izašla i Tatjana Macura. Ovo petoro poslanika potom je formiralo i poslanički klub Slobodni poslanici, a njima se priključio i jedan broj bivših članova DJB koji su isključeni ili su svojevoljno napustili taj pokret. U međuvremenu, za predsednika DJB izabran je Branislav Mihajlović iz Bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari